Bírósághoz fordulhat az FVM annak a szerződésnek a megsemmisítéséért, amelynek révén az Atev irreálisan nagynak tartott összegért megvásárolt egy porig égett feldolgozóüzemet a Fejér megyei Mátyásdombon 1999-ben. Kovács Zoltán, a tárca közigazgatási államtitkára lapunknak megerősítette: a minisztérium jogi főosztálya már vizsgálja, milyen módon támadható meg a megállapodás.
A tárca a pert a szolgáltatás-ellenszolgáltatás elvét sértő feltűnő értékaránytalanság miatt indítaná meg. Az eddigi szakértői elemzések szerint ugyanis az állami cég a feldolgozóért túlságosan sokat, 480 millió forintot fizetett, miközben a valós érték ennél akár 300 millióval is kisebb lehetett.
Az Atevnél tavasz óta vizsgálódó Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) az ingatlanügylet kapcsán nemrégiben fejlentést tett az ORFK Szervezett Bűnőzés Elleni Igazgatóságán hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt (VG, 2001. augusztus 31.). A napokban az FVM is újabb vizsgálatot kezdett a társaságnál. Kovács lapunknak elmondta: a tárca ellenőrzési főosztálya ismét kontrollálja, hogy a cég milyen körülmények között cserélte le számítástechnikai szoftverjét 1999--2000-ben. Mértékadó szakértői vélemények szerint az Atev a 200 milliós beruházásra tízszer többet költött, mint amennyibe a meglévő program korszerűsítése került volna.
Korábbi információink szerint az ősszel biztosra vehető a rendőrségi feljelentés a Kehi által szintén vizsgált AMC Kht. ügyében is. (A Kehi feljelentései nyomán eddig a Concordia Rt.-nél és a Tartalékgazdálkodási [Tig] Kht.-nál indult nyomozás az FVM-es agrárcégek közül.) Kovács kérdésünkre közölte, hogy ősszel további jelentős személycserék várhatók a minisztérium tulajdonában lévő társaságnál. Az AMC-t ma Szánthó Attila, a cég korábbi munkatársa vezeti. Nyáron lejárt ideiglenes megbízatását szeptemberig hosszabbította meg a tárca.
Az AMC 50 millió forintot fizetett a Ferencvárosi Torna Klubnak 2000-ben közbeszerzési eljárás nélkül -- áll az ÁSZ tavalyi évet vizsgáló jelentésében. A cég -- Szabadi Béla előzetes letartóztatásban lévő volt politikai államtitkár tulajdonosi határozatai alapján -- összesen 123 millió forint tagi kölcsönt nyújtott saját piacfejlesztési kft.-jének, amit utóbbi a már lejárt határidő ellenére sem törlesztett. A kft. a kapott összegből 33 millió forintot a Fradi Befektetési Rt. részvényeinek megvásárlására, 88 milliót távol-keleti vegyes vállalatok finanszírozására fordított. Utóbbiból 6,5 millió forintot szabálytalanul használt fel a Bangkokban megnyitott Budapest étterem felszerelésére -- állapítja meg az ÁSZ.