Elkészültek azok a megállapodások, amelyeket a főváros az Európai Beruházási Bank (EIB) hitelének lehívásához szükséges kereskedelmi banki garancia megszerzése érdekében köt -- tudta meg a Világgazdaság Atkári János főpolgármester-helyettestől. A javaslat várhatóan a jövő héten az önkormányzat szakbizottságai, szeptember végén pedig a fővárosi közgyűlés elé kerül, októberben pedig az EIB, illetve az érintett bankok is szentesítik.
Mint arról lapunk hírt adott, az EIB 110 millió eurós kölcsönt folyósítana 11 budapesti infrastrukturális nagyberuházáshoz, de a főváros nem tudja lehívni a pénzt, mert a kormány tavaly novemberben megtagadta a hitelgaranciát az önkormányzattól. Mivel van arra lehetőség, hogy kereskedelmi banki garanciával váltsák ki az államit, így a főváros ezt a megoldást választotta.
Budapest a kétlépcsős eljárás során a Bayerische Landesbank-Intesa BCI/CIB konzorciumtól kapta a legjobb ajánlatot. A konzorcium szindikálta a garanciavállalást. A főváros jó minősítését jelzi, hogy az eljárás során túljegyzés volt -- fejtette ki a főpolgármester-helyettes. Az önkormányzat ötéves futamidőre köt megállapodást. A 110 millió eurós kölcsön teljes futamideje 13 év, de jó esély van arra, hogy a garanciaszerződést nem kell majd meghosszabbítani, mert az EIB az EU-tagoktól már nem kér garanciát. Atkári János szerint a főváros különösen kedvező elbírálásban részesült, öt évre összesen mintegy 450 millió forintot kell fizetni. Ez a megoldás azonban így is növeli a költségeket, mert az állami garancia maximum a hitelösszeg 0,5 százalékába, mintegy 145 millió forintba került volna. A hitel nagyobb részét még ebben az évben lehívják, miután a főváros -- a költségeket megelőlegezve -- néhány beruházást már befejezett. Elkészült a Hungária körút és a pusztazámori hulladéklerakó, de ebből a hitelből fedezik majd többek között új villamosok vásárlását, a Duna-parti szennyvízfőgyűjtő építését és a a XV. kerületi hulladékégető felújítását.