"A helyzet súlyos, radikális cselekvés nélkül gazdaságunk destabilizálódhat, államunk meggyengülhet" -- jelentette ki Kwasniewski a kabinettanács ülésén. Elemzők a veszedelmekhez sorolják még az EU-felvételi tárgyalások kisiklását is. A kabinettanács a köztársasági elnök vezetésével zajló kormányülés, csak rendkívüli esetekben szokás összehívni; Kwasniewski mindössze háromszor élt a lehetőséggel -- emlékeztet az MTI.
Az összpárti cselekvésre buzdító elnöki felhívás pikantériája abban van, hogy Kwasniewski korábban a most ellenzéki, de a választásokon biztos befutónak tippelt SLD elnöke volt, és a párt vezetői alig órákkal az elnöki felhívás előtt utasították ismételten vissza -- időhiányra hivatkozva -- a kormány felkérését arra, hogy közösen találják meg a kiutat a válságos helyzetből. A veszély abban van, hogy az államháztartás jelenlegi struktúrája mellett a jövő évi költségvetés hiánya a hazai össztermék (GDP) 11 százalékára rúgna, de az ország csak 5 százalékot engedhet meg magának, különben elszabadul az infláció, és oda a befektetők bizalma -- mutat rá a Reuters. Vagyis átfogó reformra lenne szükség.
A kormány tegnap jóváhagyott makrogazdasági előirányzatai az elvárásnak megfelelően 40 milliárd zlotyban (9,45 milliárd dollár), a várható GDP 5,1 százalékában határozták meg a 2002-es költségvetés deficitjét, de az nem derül ki, hogy a hiányzó mintegy 50 milliárd zlotyt milyen költségcsökkentésekkel vagy bevételi többletekkel kívánnák kiegyenlíteni. A GDP növekedési ütemét 2,5--3 százalékra becslik (az előző pénzügyminiszter 1,7--2,9 százalékot irányzott elő), az inflációt 5,1--5,5 százalékra (korábban 4,8--5,4 százalék szerepelt), a folyó fizetési mérleg hiányát a GDP 5,4, az irányadó jegybanki alapkamatot 13,2 százalékra teszik.