Mivel a Magyar Orvosi Kamara (MOK) érdemi javaslatait nem vették figyelembe a gyógyintézmények új működési formáit és a szabadfoglalkozású orvoslást szabályozó törvénytervezetnél, annak visszavonását javasolja a testület. Az erről szóló határozatot Orbán Viktor miniszterelnöknek küldték el, és tájékoztatták róla az egészségügyi minisztert is.
A köztestület úgy látja, annak elfogadásával az állam és az önkormányzat visszavonulna a gyógyítóintézmény-rendszerből, ezzel bizonytalanná tenné az egészségügyi ellátás hozzáférését és minőségét -- mondta tegnap Kupcsulik Péter. A MOK elnöke a Világgazdaság kérdésére azt válaszolta: reméli, a kormány is olyan törvényt akar, amit támogatnak az egészségügyi dolgozók, ezért van esély a javaslat visszavonására.
A törvénytervezet szerint a kórházak közhasznú társaságként működnének, de alvállalkozóként profitérdekelt társaságok is bekapcsolódhatnának az egészségügyi ellátásba. A MOK azonban nem lát kellő biztosítékot a közpénzek ellenőrizhető felhasználására, s félő, hogy csorbul a szolidaritási elven működő egészségügyi ellátás -- mondta Kupcsulik. A szabadfoglalkozású orvosok azért válnának kiszolgáltatottá, mert kiesnének a közalkalmazotti törvény hatálya alól. Esélyt sem kapnának arra, hogy részt vegyenek a járóbeteg-szakellátásban történő privatizációban -- pedig a mezőgazdaságban dolgozóknál vagy a patikusoknál a kormány talált erre módot --, ami diszkriminatív a számukra.
A MOK egyetértési jogot kér a szabadfoglalkozású doktorok szerződéskötéseiben és a gyógyítás országosan érvényes díjainak a megállapításában, ami a betegek érdekét is szolgálja.