Nem nyújt be törvényjavaslatot a parlamenthez a családi gazdaságok támogatásáról a kormány -- értesült a Világgazdaság. A szabályozásról csak kormányrendelet készül. A döntés hátterében államigazgatási szakértők szerint az áll, hogy ősszel -- figyelembe véve az egyeztetés alatt álló földügyi csomagot is -- túlságosan sok agrártörvény kerülne az Országgyűlés elé. Az is felmerül, hogy az eredetileg tervezett törvényjavaslat alkotmányossági aggályokat vetett fel, és nem volt összeilleszthető több más hatályos jogszabállyal sem -- tudtuk meg.
Mint ismert, a családi gazdaságokról szóló törvényi elképzeléseket a kormányfő szándékai szerint még a nyáron kidolgozta az FVM.
Az eredeti célok a kormányrendelet mellett sem módosulnak, vagyis a gazdaságoknak továbbra is plusz-agrártámogatásokat, adókönnyítést és tb-kedvezményeket kíván nyújtani a kabinet. Információink szerint utóbbi kapcsán szélesebb körű felmérés készül arról, hogy a családi gazdaságokban foglalkoztatott személyek, illetve a csaknem egymillió őstermelő hogyan integrálható a társadalombiztosításba. Ma ugyanis sokukra a rendszer nem terjed ki teljes mértékben.
A kormány múlt hét végi informális ülésén több vizsgálatot kért a készülő földügyi törvénycsomag kapcsán is -- értesültünk. A birtokrendezést, a nemzeti földalapot, a földtörvényt és a részarány-tulajdoni földek kiadását érintő javaslatokat az eredeti tervek szerint e héten kellett volna elfogadnia a kabinetnek, de erre a további tájékozódás miatt előreláthatólag csak október 2-án kerülhet sor.
Értesüléseink szerint a földtörvény kapcsán át kell tekinteni, hogy szükség van-e a földbérleti szabályozás módosítására (például a mai maximális bérleti idő minimálisra változtatására). Az nfa esetében tisztázni kell, hogy a természetvédelmi területek is az alapba tartozzanak-e, vagy sem. A további birtokaprózódás megakadályozására megvizsgálják az örökléssel összefüggő szabályozást. A földvásárlási előnyök (elővásárlási jog, helyben lakás) biztosításához pedig meg akarják határozni, hogy a családi gazdaságok mellett kik alkothatják még a kedvezményezett termelői kört.
Aktívabban kíván fellépni a kormány a közelmúltban beindított állami földvásárlásoknál -- erősítette meg értesüléseinket Boros Imre, a "zsebszerződések" elleni fellépés koordinálásával megbízott PHARE-miniszter. A megyei földművelésügyi hivatalok közreműködésével több olyan gazdálkodót akarnak megkeresni, akik osztatlan közös földtulajdonnal rendelkeznek (területük nincs kimérve). E földeket Boros szerint számos esetben szövetkezetek használják. A kormány el szeretné érni, hogy a zsebszerződéses földvásárlás keretében e tulajdonosok egy része is ajánlja fel területét az államnak.
A miniszter szerint eddig a várakozásoknak megfelelő mértékben kínáltak fel megvételre zsebszerződéses földeket az eredeti tulajdonosok. Az FVM ennek kapcsán ügyészségi beadványokat készít elő. A tárca alapos jogi mérlegelés után várhatóan több ügyben is kéri majd az ügyészséget, hogy kezdeményezzen pert a megállapodások megsemmisítésére -- közölte Boros.