A befektetési bank elemzői a feltörekvő gazdaságok külföldi adósságállományának a várható 2001-es áruexportjukhoz viszonyított arányát vizsgálták. Bár az argentin válság eddig nem okozott katasztrófát a régió más államaiban, a legnehezebb finanszírozási helyzetben mégis a latin-amerikai gazdaságok vannak.
A feltörekvők közül a legnagyobb külső adósságot felhalmozó Brazília mellett Peru és Kolumbia tartozásai is legalább háromszorosan haladják meg az idei évre prognosztizált árukivitelük összértékét, így a térség gazdasági stabilitása most különösen erősen függ a külföldi tőkeáramlástól. Hasonlóan súlyos gondokkal csak a szintén válság sújtotta Törökország néz szembe.
Jóval erősebb a néhány éve súlyos valutakrízist átélt kelet-ázsiai államok helyzete. Thaiföld, Dél-Korea és Malajzia külföldi tartozásai sem haladják meg idei exportteljesítményük értékét.
Magyarország a 2001-es kivitelt csak csekély mértékben meghaladó külső adósságával a "középmezőnyben" helyezkedik el. Lényegesen nagyobb a különbség a lengyel adósság és export között, míg Csehország valamennyi feltörekvő gazdaság között az egyik legstabilabb külső finanszírozási pozíciót mondhatja magáénak. Néhány hete az Economist Intelligence Unit (EIU) -- több szempontot figyelembe vevő elemzés alapján -- hajszálnyival a cseh korona elé helyezte a magyar valutát a sebezhetőség szempontjából.