Az EU bővítési biztosa leszögezte: a bizottság csak azon jelöltekkel javasolja majd a tárgyalások lezárását, amelyeknél a felkészültség és a feltételek teljesítése meggyőző szintet ért el. Megfigyelők Verheugen megfogalmazásából egyaránt kiolvastak burkolt figyelmeztetést Lengyelország, valamint a tagjelöltek nagy csoportjára kiterjedő bővítési hullám (a "big bang") hívei felé. A biztos elzárkózott az elől, hogy "spekulációkba bocsátkozzon" a 2004 nyaráig remélhetőleg EU-taggá váló országok köréről. Hozzátette ugyanakkor, hogy az EU-nak a maga részéről készen kell állnia arra, hogy akár tíz országot is befogadhasson.
A szocialista frakcióhoz tartozó brit képviselők eközben közös nyilatkozatban szögezték le: az EP a "nagycsoportos" bővítési forgatókönyv mögé kell hogy álljon. Gary Titley munkáspárti képviselő kifejezetten úgy fogalmazott ennek kapcsán, hogy elmúltak már azok az idők, amikor még Csehország, Lengyelország és Magyarország számítottak a bővítési folyamat élenjáróinak.
Az EP kedden meghallgatta a tizenként tárgyaló jelölt országról szóló parlamenti jelentések tervezetét, amelyeket Elmar Broknak, a külügyi bizottság elnökének a bővítési folyamat egészéről előterjesztett állásfoglalás-tervezete vezetetett be. A Brok-jelentés megerősíti, hogy változatlanul kiemelt célnak számít a csatlakozási tárgyalások 2002 végéig történő lezárása. A leendő parlamenti állásfoglalás, csakúgy, mint a plenáris vitában elhangzott számos felszólalás határozottan kiáll egyúttal amellett, hogy kezdettől fogva érdemben vonják be a mai tagjelölteket is az EU jövőjéről 2004-ben esedékes újabb kormányközi konferencia előkészítésébe.
A strasbourgi testület ma fog szavazni a bővítési jelentésről, valamint az egyes tagjelöltekről készült értékelésekről. Ez utóbbiak között a leendő magyar jelentés tervezete kitér -- például -- a státustörvényre, és szorgalmazza a médiatörvény kapcsán fennálló patthelyzet feloldását is (VG, 2001. augusztus 31.). Strasbourgi remények szerint a honatyák szeptemberi állásfoglalásai még időben születnek meg ahhoz, hogy befolyással lehessenek a novemberi bizottsági jelentésekre.