Az amerikai gazdaság nem, de az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve bizonyos szempontból könnyű helyzetben van. A monetáris politika irányítóinak mostanában már nem azon kell rágódniuk, hogy vajon megérett-e az idő egy kamatcsökkentésre, miközben kínosan ügyelnek a növekedés és infláció egyensúlyára. Mára már kiderült, nem kell taktikázni, teljes mellszélességgel küzdhetnek a recesszió ellen.
A Fed az idén -- tegnapi FOMC-ülését megelőzően -- már nyolc alkalommal mérsékelte irányadó kamatait, hogy elkormányozza a gazdaságot az egyre nyilvánvalóbb recesszió elől. A makrogazdasági mutatók azonban csak nem akarnak javulni. A munkanélküliség emelkedik, az ipari termelés már 14 hónapja csökken, és ami a legfontosabb, a fogyasztói bizalmi index szintén süllyed. Az amerikai GDP kétharmadát pedig a belföldi fogyasztás adja. Ha a lakosság visszafogja eddig nem éppen óvatos költekezéseit, az amerikai gazdaság menthetetlenül recesszióba esik.
Fontos kiemelni, hogy ez nem a terrortámadások következménye, már a szeptember 11-i gyászos események előtt is rosszul alakultak a gazdasági folyamatok. A terroristák mindössze csak még egyet löktek a már amúgy is meredek lejtőn haladó gazdaságon.
A Fed a terrorakciók előtt is folyamatosan vágta a kamatokat. Azóta csak annyit történt, hogy már pszichológiai eszközként is bevetették a kamatcsökkentést. Normális esetben a Fed azért lazít a monetáris szigoron, hogy olcsóbbá tegye a vállalatok finanszírozását és a lakossági hitelkamatokon keresztül élénkítse a fogyasztást. Ezúttal azonban részben a pánikot is igyekezett megfékezni a kamatcsökkentésekkel.
Igaz, ez a világ többi gazdaságára is létfontosságú, hiszen az amerikai gazdaság megtorpanása a vártnál is jobban visszavetette az európai fejlett és más feltörekvő országok gazdaságait.
A helyzet komolyságát pedig jól mutatja, hogy 1962 óta -- a Fed ekkor vezette be a kamatokat mint a monetáris politika elsődleges eszközét -- nem volt 2,5 százalékos a kamatszint. Ráadásul, ez feltehetően még nem a trend alja, a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 25 elemzőből 13 arra számít, hogy az év végére 2 százalékra mérséklődnek majd a kamatok.