Az alsóházban nagy többséggel elfogadott jogszabály legfontosabb részeként egyértelműen bűncselekménnyé nyilvánítják azt, ha valaki tudatosan terroristát rejteget. Egy további pont szerint egyetlen engedéllyel a gyanúsított összes kommunikációs csatornáját ellenőrizni lehetne. Egyes bűnüldöző szervek eddig külön-külön vezetett nyilvántartásait a jövőben összekapcsolnák, illetve a tartalmukat kicserélnék. Az északi határon megháromszorozzák a határőrizeti, illetve a bevándorlási és idegenrendészeti szervek létszámát. Az internetszolgáltatókat kényszeríthetik a hatóságok arra, hogy kiadják a gyanúsítottak e-mail forgalmáról szóló feljegyzéseket.
Kikerült viszont a törvénytervezetből az a bekezdés, amely lehetővé tette volna a feltételezett biztonsági kockázatot támasztó külföldiek vád nélküli -- korlátlan ideig tartó -- őrizetben tartását. Ugyancsak alkotmányossági aggályok miatt törölték azt a rendelkezést, amely azonnali és bárhol foganatosítandó házkutatásra adott volna felhatalmazást.
A terrorcselekmények finanszírozási könnyebbségei elleni rész felhatalmazza az amerikai pénzügyminisztériumot pénzmosás gyanújával illetett külföldi országok és bankok elleni fellépésre. Amerikai bankoknak eleve megtiltaná, hogy gyanús külföldi partnerekkel vagy pénzügyi központokkal üzleteljenek. Tilos lenne ilyen intézetekkel, illetve központokkal a levelezőszolgáltatások fenntartása is, amelynek révén eddig ellenőrizhetetlen helyekről is igénybe lehetett venni az egész amerikai fizetési rendszer szolgáltatásait, beleértve a pénzátutalást vagy a csekkelszámolást.