Szeptemberben a korábbi hónapok lendületéhez képest valamivel kisebb ütemben bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene. Az ősz első hónapjában az eladások 3,4 százalékkal haladták meg a 12 hónappal korábbi szintet. A mérséklődéshez csaknem minden árucsoport hozzájárult. Az első kilenc hónapban átlagosan 5,6 százalékkal növekedett a forgalom, ami elsősorban az első negyedéves látványos bővülésnek köszönhető. A felülvizsgált adatok szerint azonban a második negyedévben is nagyobb volt a növekedés mértéke, mint korábban feltételezték. (A felülvizsgálat a Központi Statisztikai Hivatal publikálási rendjének megfelelően történt, mindhárom hónap esetében felfelé korrigált a hivatal.)
A fogyasztás lassuló, de még mindig jelentős ütemű bővülését továbbra is gépjárműeladások húzzák. Ugyanakkor a korábbi hónapokban tapaszalt, 20 százalék körüli forgalomnövekedés szeptemberben már csak egy számjegyű volt.
A megtakarítási hajlandóság utóbbi időben tapasztalt erősödése is alátámasztja a kiskereskedelmi forgalomnövekedés csökkenését -- mondja Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő elemzője. Úgy tűnik, levonult az évtized elején elhalasztott fogyasztás pótlásának első hulláma -- értékel a szakértő, felhíva a figyelmet, hogy tavaly a tartós fogyasztási cikkek közül a bútor-, illetve műszakicikk-kereskedelem zárt jó évet, az idén pedig az autóeladások döntöttek rekordot. Úgy tűnik, év végére, jövő év elejére a lakásépítések lendülete is alábbhagy.
A kiskereskedelmi forgalom trendjével párhuzamosan a lakossági fogyasztás dinamikus bővülése is mérséklődik -- véli Nagy. A harmadik negyedévben valószínűleg az első fél évnél gyengébb volt a növekedés. Az esztendő utolsó három hónapjában még elképzelhető (elsősorban a nagyobb bérkiáramlás és a karácsonyi bevásárlások következtében) egy élénkülés, jövőre azonban 4 százalék körüli szintre csökkenhet a fogyasztás dinamikája.