Az újfajta orvoslás felé vezető út első lépcsőjének nevezte cége eredményét Michael West, az Advanced Cell Technologies Inc. vezérigazgatója. Az állatklónozás terén már nevet szerzett amerikai társaság vasárnap jelentette be, hogy emberi embriót hozott létre a klónozásban hagyományosnak mondható módszerrel, azaz felnőtt egyed testi sejtjének magját ültette egy petesejt magja helyébe (VG, 2001. november 26., 1. oldal). Nyolc ily módon manipulált petesejtből kettő kezdett el osztódni. Ez utóbbiak négy-, majd hatsejtes kezdeményekké váltak, amikor a kutatók -- október 21-én -- megakadályozták további osztódásukat.
"Vagyis messze nincs szó arról, hogy emberkezdemények lennének a laboratóriumban, hiszen ilyenről csak héthetes embrió kapcsán lehet beszélni. Itt csak egy sejtcsomó van" -- érvelt West. Mint emlékeztetett, ezek a kísérletek számos, ma még leküzdhetetlen betegség, például a Parkinson- és az Alzheimer-kór gyógyítását, felszámolását ígérik. A társaság kísérletei semmiképpen nem reproduktív, hanem gyógyítási célt szolgálnak.
A védekezésbe kényszerült West érvelése mögött a szakma és a közvélemény bizalmatlansága áll. Erre egyébként Severino Antinori, illetve Panos Zavos embriológusok nyári, majd novemberi közlései alapján számítani is lehetett. Máig meg nem valósított emberklónozási kísérletük tervével ők kavarták e témában az első nagy vihart.
Antinorit egybként számos támadás érte tervezett kísérletei miatt, az olasz orvoskamara kilátásba helyezte, hogy visszavonja működési engedélyét. Az USA-ban vizsgálat indult a Clonaid nevő szervezet ellen hasonló szándéka miatt. Antinorihoz hasonlóan ez a szervezet is az USA-n kívül próbálkozik az embermásolással. A Clonaidet egyébként az a Raelien nevű egyház hozta létre, amely szerint a földi életet földön kívüli tudósok hozták létre. Nem véletlen, hogy a vasárnapi bejelentés kapcsán hangoztatott "jó szándék" dacára nem az új gyógyászati lehetőségek, hanem az elérhető közelségbe került emberklónozás kapott nagy figyelmet.
Az ACT bejelentése egyben a közvélemény tűrőképessége és az előbbi két tudós tervei tesztjének is tekinthető. Az eredmény: óriási vihart képes kavarni egy hatsejtes embrió (tulajdonképpen csak hólyagcsíra). Az amerikai Fehér Ház szóvivője, Jennifer Millerwise emlékeztetett Bush elnök klónozásellenességére, az NBC hírtelevízó által megszólaltatott politikusok, jogászok mindegyike pedig legalábbis problémásnak, de inkább megengedhetetlennek minősítette az emberi embrió másolását.
Mint beszámoltunk, tavaly az amerikai törvényhozás tíz évig terjedő börtönbüntetést, illetve egymillió dolláros pénzbírságot helyezett kilátásba az embert klónozóknak. Ahhoz, hogy az ACT eredményeit jogilag értelmezni lehessen, az illetékeseknek egyezségre kell jutniuk ezen hatsejtes kezdemények mibenlétéről. Szélsőséges megközelítésnek tűnik, hogy ezeket embernek gondolja valaki, Annak is nagyon rugalmasan kell kezelni az ember fogalmát, aki a sejtcsomókat olyan mértékben tekinti az ember lehetőségének, hogy valamiféle jogi védelmet követel nekik. Inkább azt kell eldönteni, hogy puszta létezésük jelent-e akkora veszélyt, ami miatt inkább létre sem szabad hozni őket.
Az amerikai szenátusnak vélhetőleg kompromisszumra kell jutnia a kérdésben -- véli Richard Durbin szenátor --, hogy az emberklónozás veszélye se álljon fenn, de a kutatások se rekedjenek meg.
"Ha emberi embriót hoztál létre, akárcsak orvosi célra is, átléptél egy határt" -- jelentette ki a pennsylvaniai egyetem bioetikai központjának igazgatója. Ám Arthur Caplan nem fejtette ki, hogy egyébként hatásos megfogalmazásában miféle határ átlépésére gondol. A CNN-nek adott nyilatkozata alapján inkább az eredmény tudományos értékére, mintsem esetleges veszélyeire vonatkozott a kijelentése.