A CNN 1200-1500-ra, a BBC 2000-re teszi az afganisztáni szárazföldi műveletre vezényelt amerikaiak létszámát a végső felfejlődés után. Tegnap "néhány száz" tengerészgyalogos érkezett helikoptereken az Arab-tengerről, az ott állomásozó 15. és 16. expedíciós egységektől, miután a helyi törzsi harcosok elfoglalták a tálibok szellemi központjának tekintett Kandahár repülőterét. A páncélozott harci járművekkel felszerelt expedíciós különítmények fő feladata az, hogy a helybeliek segítségével minél több információt gyűjtsenek a szeptember 11-i merényletek felelősének tekintett Oszama bin Laden tartózkodási heyéről, ártalmatlanná tegyék az Al-Kaida terrorszervezet tagjait.
A Pentagon elismerte, hogy öt katonája megsebesült -- egyik sem életveszélyesen --, amikor az amerikai légierő azt a Mazari-Sarif melletti börtönépületet bombázta, ahol az Északi Szövetség által lefegyverzett tálib és külföldi foglyok fellázadtak. Hírügynökségi jelentések szerint a lázadás leverésének több száz halálos áldozata volt. Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a foglyokkal. Abdullah Abdullah, a szövetség külügyminisztere szerint az ENSZ-nek kellene bíráskodnia felettük, míg Kenton Keith, a terrorellenes koalíciót Iszlámábádban képviselő amerikai nagykövet úgy nyilatkozott az NBC tévétársaságnak, hogy minden esetet egyedileg fognak elbírálni.
Három japán hadihajó futott ki tegnap a szigetország kikötőiből, hogy logisztikai támogatást biztosítson a nemzetközi koalíciónak; november elején három másik japán hajó információgyűjtő és -feldolgozó küldetés céljából hagyta el az országot. A második világháború óta először fordult elő, hogy a japán fegyveres erő háborús helyzetben kötelezettséget vállaljon; a fejlemény lakossági tiltakozást váltott ki.