Igencsak kellemetlen helyzetbe hozhatja a kormányt a Nemzeti Színház Rt. számára a múlt héten megítélt 2,3 milliárd forintos költségvetés megszellőztetése - ismerik el a Világgazdaságnak költségvetési szakértők.

Még decemberben napvilágot látott, hogy 2002-ben 2,3 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat a Nemzeti Színház Rt. A színházi büdzsére karácsonykor bólintott rá a kormány. Az összeget az állam a költségvetési tartalékkeretből állja - tudta meg múlt csütörtökön Márton Évától, a cég főtitkárától az MTI.

Az új Nemzeti 2,3 milliárd forintos idei támogatásáról egyelőre nem született kormányhatározat. Nem is születhetett, hiszen 2002. évi általános tartalék terhére tavaly nem lett volna szabad kötelezettséget vállalni. E szerint hivatalosan csak idén dönthet a kormány arról, mire költ a rendelkezésére álló keretből. Noha azóta már a kormányzati honlapon is olvasható, hogy idén kétmilliárdot meghaladó állami támogatást kap az új Nemzeti, a Pénzügyminisztérium illetékes főosztályán sem tudnak hivatalosan a tartalék megpántlikázásáról szóló kormányhatározatról.

A 2,3 milliárdos támogatás megítélésének időpontján túl annak technikája is erősen vitatható. A Nemzeti Színház Rt. idei támogatását a költségvetés általános tartalékából fizetné a kormány. Az államháztartási törvény mindazonáltal csak előre nem tervezhető kiadásokra engedélyez tartalék felhasználást - erre legutóbb az Állami Számvevőszék is felhívta a kormány figyelmét, a 2000. évi költségvetés elszámolásának vizsgálatakor.
"Már a kétéves költségvetés elfogadásakor is köztudott volt, hogy az új Nemzeti Színház 2002 márciusában nyílik. A színház támogatására ezért el lehetett volna különíteni pénzt, azt az általános tartalék terhére kifizetni valóban nem teljesen "egyértelmű" lépés" - fejtette ki lapunknak egy, a neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő is.