Magyar gazdaság

Közel a névvita vége

Megegyezés születhet Görögország és Macedónia között az utóbbi nevével kapcsolatos évtizedes vitában. Macedónia 1991-es kiválásakor Jugoszláviából Athén nem fogadta el az ország névválasztását, mert azt területi követelésként értelmezte azonos nevű északi megyéjére.

Görögország ezért a független Macedónia elismerését is visszautasította, és gazdasági blokádot hirdetett ellene, mígnem átmeneti megállapodásra jutottak az esetlen "Korábbi Jugoszláv Macedón Köztársaság" elnevezéssel.

Miután a teljes megegyezést az ENSZ közvetítésével folytatott hétéves tárgyalás után sem sikerült megkötni, a nem kormányzati Nemzetközi Válságcsoport javaslatát most mindkét országban óvatos egyetértéssel fogadták - írja a BBC. Eszerint Macedóniát nemzetközileg saját nevén, mint "Republika Makedonija" ismernék el, Görögország azonban más nevet használhatna. Cserében Macedónia ígéretet tenne a görög kultúra örökségének tiszteletben tartására és megbecsülésére határain belül. A vállalatok a Macedónia nevet mindkét terület termékeire és szolgáltatásaira utalva használhatnák.

Megegyezés születhet Görögország és Macedónia között az utóbbi nevével kapcsolatos évtizedes vitában. Macedónia 1991-es kiválásakor Jugoszláviából Athén nem fogadta el az ország névválasztását, mert azt területi követelésként értelmezte azonos nevű északi megyéjére. Munkatársunktól-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek