BUX 39,691.46
-1.42%
BUMIX 3,756.39
-0.24%
CETOP20 1,681.37
-1.54%
OTP 8,500
-3.41%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
ENEFI 191.5
-8.37%
0.00%
-0.47%
ZWACK 16,850
-0.30%
0.00%
ANY 1,460
+2.10%
RABA 1,125
-0.88%
0.00%
+0.99%
0.00%
-1.08%
+1.67%
0.00%
-3.34%
0.00%
-0.13%
OTT1 149.2
0.00%
0.00%
MOL 2,500
-0.64%
+0.92%
ALTEO 2,890
-2.69%
0.00%
+0.56%
0.00%
0.00%
-0.68%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+1.25%
0.00%
0.00%
SunDell 45,800
0.00%
+3.90%
0.00%
+2.27%
+2.00%
-1.96%
GOPD 12,300
+36.67%
OXOTH 3,520
-0.56%
-5.66%
NAP 1,296
-0.31%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Mekkora áremelést terveznek a cégek

A KSH napokban nyilvánosságra hozott jelentése szerint tavaly a fogyasztói árak éves átlagban 9,2 százalékkal emelkedtek. Járai Zsigmond jegybankelnök szerint minden esély megvan arra, hogy az idén növekedési ütemük tovább csökkenjen, és decemberre a kitűzött 4,5 százalékos szintre mérséklődjön. Elemzők szerint a fogyasztói árak növekedésének csökkenő ütemét elsősorban az iparcikkek és a tartós fogyasztási cikkek átlag alatti drágulása tartja majd fenn. Az általunk megkérdezett cégek vezetői mérsékelt áremelési tervekről számoltak be.

Bodnár György:
Egyszeri emelés

A korábbi évekkel ellentétben az idén cégünk egyszer, március elsejétől emel árat. Annak mértéke némiképp az infláció alatt lesz, várhatóan 5-6 százalék között mozog majd - mondta a Wienerberger Téglaipari Rt. kereskedelmi igazgatója. - Ettől csak akkor térnénk el, ha valami váratlan esemény történne a piacon, de ennek kicsi a valószínűsége. Az elmúlt esztendőkben azért volt szükség a többszöri emelésre, mert az infláció jóval nagyobb volt. Várható, hogy a fogyasztói árak sem lesznek lényegesen magasabbak, hiszen a piaci verseny miatt a kereskedők sem dolgozhatnak túlságosan nagy árréssel. Minden ellenkező híreszteléssel szemben állíthatom, hogy az építőanyag-árak nem szabadulnak el, s nem növelik jelentősen az építkezések költségeit. A lakásárak emelkedése inkább a telekárak növekedésének köszönhető. Ilyenkor év elején még nem lehet látni, hogyan alakulnak a piaci viszonyok, cégünk a tavalyihoz hasonló esztendőre számít.

Antoni Péter:
Várakozó álláspont

Egyelőre még nem tudom megmondani, hogy milyen mértékű áremelést hajtunk végre az idén. A gyártók ugyanis még nem jelentették be, hogy milyen változásokat léptetnek életbe, ez a következő hónapokban várható - hangsúlyozta a Raab Karcher Tüzép Rt. igazgatóságának elnöke. - Vélhetően azért is várnak ki, mert a nagy hideg miatt az építkezések többsége áll. Az építőanyag-kereskedők között a piaci verseny éles, tavaly például két százalékkal csökkent az átlagárrésünk. Januárban nagy volt a pangás, s a forgalmunk a tavalyi év azonos időszakához képest is ötven százalékkal mérséklődött. Az előrejelzések alapján az idén stagnálásra számítunk, jelentős piacbővülés nem várható. Kétségtelen, hogy tavaly több új otthon került tető alá, de elsősorban a lakóparkok, társasházak építése futott fel, s kevésbé növekedett a családi házak száma. Ez viszont azt is jelenti, hogy az építőanyagok iránti kereslet nem növekedett nagymértékben.

Mede Sándor:
Hatékonyságnövelés

Várhatóan jóval az infláció alatti, mindössze egy-két százalékos árkorrekciót tudunk végrehajtani az idén, vevőinkkel a tárgyalások még tartanak - mondta az SVT-Wamsler Holding Rt. vezérigazgatója. - Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a kül- és belföldi piacon is számos konkurensünk van, köztük olyan gyártók is, melyek olcsó áron kínálják termékeiket. Igyekszünk folyamatosan fejleszteni, és új tűzhelyekkel megjelenni a piacon. Mivel az inflációnál kisebb mértékű áremelést tudunk csak érvényesíteni, így meg kell találni azokat a megoldásokat, hogyan tudjuk a cégen belül növelni a hatékonyságot, mérsékelni a költségeket. Azt ugyanis nem szeretnénk, ha a társaság eredménye csökkenne. Kiemelt költségtényező a bér, de ezen nem akarunk "spórolni". A városban is működik már az ipari park, így Salgótarjánban is több álláshely létesült. Ha nem akarjuk elveszíteni a legjobb embereinket, akkor emelni kell a béreket, az idén a keresetfejlesztés nyolc-tíz százalék között mozog a vállalatnál.


Kőrösi András:
Kivárás

Árainkat februártól, illetve márciustól módosítjuk, s az emelkedés mértéke termékcsoportonként különböző lesz - mondta a Karamell Sütő- és Édesipari Rt. vezérigazgatója. - A tartós termékeinknél hét százalékot állapítottunk meg, az erről szóló értesítést már megküldtük kereskedelmi partnereinknek. Az alapanyagárak nagyobb emelkedése miatt a kenyér- és péksüteményeknél a drágulás magasabb, 10-15 százalék lesz. Ilyenkor szokásos, hogy a termelők és kereskedők is kivárnak az áremelés bejelentésével, s figyelik egymás lépéseit. Az áremelés mértékét a piac figyelembevételével alakítottuk ki, úgy gondolom, hogy a partnereinknek is meg kell érteniük, hogy az emelkedő költségek terheit csak a termelők nem viselhetik. A költségemelkedést még így sem tudjuk teljes mértékben érvényesíteni az árainkban. A korrekció nagyságát nem szívesen hasonlítanám a pénzromlás mértékéhez, mivel úgy gondolom, hogy a választások évében az inflációs prognózisokat kellő fenntartással kell kezelni.

Schréder Mihály:
Tenderekre várva

Az idei tenderkiírásokat most kapjuk kézhez, s áraink kialakításánál figyelembe vesszük azt, hogy milyen mértékben drágulnak az alapanyagok, illetve várhatóan mekkora lesz az infláció - emelte ki a Swietelsky-Útvasút Kft. vezérigazgatója. - Előreláthatólag egy hat-nyolc százalékos áremelést hajtunk végre. Kiemelt figyelmet fordítunk a bitumen árának alakulására, melyet viszont döntően befolyásol a kőolajé. Volt olyan időszak, hogy Ausztriából, illetve Szlovákiából hoztunk be bitument, de mivel a Mol már alkalmazkodik a világpiaci árakhoz, így leálltunk az importbeszerzéssel. Egyelőre kedvezőtlen, hogy a mélyépítőiparban nagyon kevés a megrendelés.

A KSH napokban nyilvánosságra hozott jelentése szerint tavaly a fogyasztói árak éves átlagban 9,2 százalékkal emelkedtek. Járai Zsigmond jegybankelnök szerint minden esély megvan arra, hogy az idén növekedési ütemük tovább csökkenjen, és decemberre a kitűzött 4,5 százalékos szintre mérséklődjön. Elemzők szerint a fogyasztói árak növekedésének csökkenő ütemét elsősorban az iparcikkek és a tartós fogyasztási cikkek átlag alatti drágulása tartja majd fenn. Az általunk megkérdezett cégek vezetői mérsékelt áremelési tervekről számoltak be. VG-körkérdés-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek