Több mint 31 ezer, önálló tevékenységet folytató magánszemély kisebb jövedelemről adott számot a 2000. évre vonatkozó szja-bevallásában, mint amit számára a szakmáját, tevékenységét figyelembe véve a pénzügyminiszteri útmutatásban minimumként meghatároztak - tudta meg a Világgazdaság. Összesen valamivel több mint tízezer felszólítást küldött ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Mint minden évben, ezúttal is elsősorban a közúti teherszállítók, a kiskereskedők, a személyszállítók (taxisok), a fodrászok, a butikosok, a szobafestő-mázolók, a biztosítási ügynökök és a büféüzemeltetők közül kerültek ki zömmel azok, akik az előírt határérték alatti jövedelemről tettek adóbevallást.

Az adóhivatal által megküldött felhívásokra 8627-an reagáltak - tájékoztatta lapunkat Hajdu Miklósné, az APEH főosztályvezetője. Egy részük - 1078-an - önellenőrzéssel módosították korábban közölt jövedelmüket. Pusztán ez a tény 120 milliós szja-adóalapnövekményt jelent, mely legalább 24 millió forint befizetendő személyi jövedelemadót eredményez. A felszólítottak közül 710 adóalanyt jelölt ki az APEH ellenőrzésre, a tényleges kiválasztás jelenleg még tart. Mivel a vizsgálandó adóalanyok mintegy 40 százaléka a kedvezményezett (elmaradott, illetve árvíz, belvíz sújtotta) térségben végezte tevékenységét, nekik természetesen nem küldött felszólítást a hivatal.

A törvény szerint azon adózók, akik határidőig nem tesznek eleget nyilatkozattételi kötelezettségüknek, és mulasztásukat nem mentik ki, 20 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatók. Ugyancsak 20 ezer forintig terjedő mulasztási bírság szabható ki, ha valaki üresen vagy lényeges hiányokkal küldi vissza a nyomtatványt. Tavaly a 2000. évet érintő nyilatkozattételre felszólítottak közül 1490 adózót összesen 29,8 millió forint mulasztási bírsággal sújtottak az igazgatóságok. Egyébként az is előfordult - 260 esetben -, hogy a mulasztási bírság megfizetéséről rendelkező határozat kézhezvételét követően válaszolt az adózó az APEH felszólítására.