Tavaly mintegy 10 százalékkal csökkent a húsipar hazai árbevétele - mondta Jankó Ferenc, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: 2001-ben 3,6 millió sertést és 65 ezer szarvasmarhát vágtak, illetve dolgoztak fel. Ez a teljesítmény 300 ezerrel, illetve 20 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az iparnak így mintegy 250 ezer tonna hús állt rendelkezésére, ennek csaknem kétharmadát belföldön értékesítették. A nem végleges adatok szerint mintegy 90 ezer tonna húst és húsipari terméket adtak el külföldön. A cégek tavaly összesen 300 millió dollár exportbevételt produkáltak.

A húsipar tavalyi összes árbevétele 400 milliárd forint körül alakult, ami 80 milliárddal kevesebb az előző évinél. A bevételt eleve mintegy 7 milliárddal csökkentette a forint felértékelése. Ennek is köze van ahhoz, hogy az ipar vállalatai mindössze 1 százalékos árbevétel-arányos nyereséget, vagyis mindössze 4 milliárd forint jövedelmet értek el, ez jócskán elmarad az előző évitől.

Az elnök szerint az ágazat legjelentősebb gondja, hogy az idei exporttámogatás feltételeiről még nem született döntés a szaktárcánál. A kiszivárgott hírek szerint a tárca által javasolt támogatás nem éri el a szakma által kívánt mértéket - tette hozzá. (FI)