Nyolc éve először csökkent az eurózóna bruttó hazai terméke negyedéves összehasonlításban - jelentette az Eurostat. A GDP tavaly az utolsó negyedévben 0,2 százalékkal zsugorodott a III. negyedhez képest. Éves szinten 0,6 százalékos bővülés volt. 2001 egészében 1,5 százalékos volt a növekedés.

Ugyanakkor az Európai Bizottság által közzétett modellszámítás az idei év első negyedében már 0,1-0,4 százalékos negyedéves bővülést valószínűsít, illetve 0,4-0,7 százalékosat 2002 második negyedére. Ha a prognózis beválik, az eurózóna elkerüli a recessziót, hiszen nem lesz GDP-zsugorodás két egymást követő hónapban.

Tavaly, az utolsó negyedévben a háztartások fogyasztása 0,1 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a beruházási aktivitás mérséklődött, mégpedig 0,8 százalékkal. Az export 0,9, az import pedig 1,1 százalékkal csökkent.

Az ágazatokat vizsgálva: a pénzügyi szolgáltatások, az üzleti tevékenység 0,6 százalék-kal bővült. A kereskedelem, szállítmányozási és távközlési ágazat 0,3, míg az építőipar 0,2 százalékkal növekedett. Ugyanakkor 0,3 százalékkal csökkent a mezőgazdaság kibocsátása. Még ennél is rosszabbul teljesített az ipar, amely 1,6 százalékos zsugorodást szenvedett el.

A tizenöt tagú Európai Unióban 2001 IV. negyedévében a GDP 0,1 százalékkal csökkent a III. negyedévhez képest, miközben 2000 IV. negyedéhez viszonyítva 0,8 százalékos növekedést regisztráltak. 2001 egészében az EU gazdasága 1,6 százalékkal bővült. (NVZs)

Munkatársunktól