A titkosított "Nukleáris helyzetfelmérést" a Pentagon a kongresszus felkérésére készítette el, azt múlt pénteken adták át a honatyáknak (hasonló felmérés hatévente készül); egy példányát a LAT védelmi szakírója szerezte meg. A jelentés három lehetőséget vesz számításba, amikor sor kerülhet nukleáris fegyver bevetésére: nem nukleáris támadásnak ellenálló célpontok ellen; nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyverrel végrehajtott támadás megtorlására; meglepő katonai fejlemények esetén. Utóbbit a BBC "gumiklauzulának" nevezi.

A hét lehetséges célpont ország: Oroszország, Kína, Irak, Irán, Észak-Korea, Líbia és Szíria. Oroszországot csak azért vették fel a listára, mert maga is nagy nukleáris fegyverkészlettel rendelkezik, az országot nem tekintik ellenségnek - áll a jelentésben. A Pentagonnak nukleáris fegyver bevetésére kell felkészülnie arab-iraeli, kínai-tajvani konfliktus esetére és akkor, ha Észak-Korea megtámadja Dél-Koreát, illetve Irak Izraelt vagy szomszédait. Ez az első eset - jegyzik meg szakértők -, hogy hivatalos amerikai lista megnevezi a potenciális célországokat.

A kisebb harctéri nukleáris fegyverek kidolgozását az Afganisztánban is kipróbált precíziós fegyverek hatékonysága teszi lehetővé, általuk kevésbé lesz szükség az elrettentést biztosító nagy mennyiségű készletekre - mondták korábban illetékesek. Elemzők szerint ugyanakkor Washington láthatóan eltávolodik a nukleáris fegyvernek mint pusztán létező elrettentő eszköznek a felfogásától, s ehelyett - tabukat megdöntve - háború megvívására alkalmas eszközként kezeli.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS