A mintegy 2000 sütőipari üzem 70 százaléka áll kapcsolatban a kereskedelmi láncokkal, ezért az ágazatot alapvetően érinti, hogy a hónapok óta szorgalmazott kenyéráremelést az üzlethálózatok máig nem fogadták el - állítják a pékek. Marton István, a Magyar Pékek Ipartestületének (MPI) elnöke lapunknak elmondta: a sütőipari vállalkozások zömének a tavalyi eredményekből már sikerült némi tartalékot képeznie, ezért most lehetősége nyílhatna a további erősödésre. Az elmaradt árnövelés miatt azonban félő, hogy sokuk az idén mégis tönkremegy - tette hozzá.
Más sütőipari vélemények szerint a drágítást most már az országgyűlési választások is hátráltatják, mivel a kenyérféleségek fogyasztói szempontból "érzékeny" árucikkeknek számítanak. Mint ismert, a pékek eredetileg január elsejétől szerették volna 10-12 százalékkal emelni átadási áraikat, elsősorban a növekvő minimálbérre és a dráguló energiára hivatkozva. Az emelésről az év eleje óta számos megállapodás született a kereskedők és a sütőipari szervezetek között, de azokat az üzlethálózatok az utolsó pillanatokban rendre visszamondták. A legutóbbi jelzések szerint a drágításról a húsvéti ünnepek után lettek volna hajlandók ismét tárgyalásokat kezdeni sütőipari beszállítóikkal.
Vannak újabb kereskedői ígéretek, de már nem lehet tudni, mennyire lehet komolyan venni azokat - fogalmazott Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója. Állítása szerint az esetleges drágítás lehetséges mértékét sem lehet már tisztán látni, miközben például az üzemanyagárak az elmúlt időszakban ismét növekedtek. Ugyanakkor közölte: elképzelhető, hogy az egyik üzletlánc mától mégis megkezdi az áremelést. Azt azonban nem kívánta megnevezni, melyik hálózatról van szó.
Mint lapunk híradásából ismertté vált, az MPI versenyhivatali beadvány elkészítését fontolgatja, mivel a szervezet szerint az élelmiszerláncok a drágítás megakadályozásával visszaélnek gazdasági erőfölényükkel. Marton kérdésünkre megerősítette: "egyáltalán nem lehet levenni a napirendről", hogy az ipartestület a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordul. Az érdekképviselet jogászokat bízott meg az ügy körültekintő elemzésével és előkészítésével, mivel az elnök szerint az üzletláncok is felkészültek a versenytörvényből.
A sütőipari üzemeket érheti termelői kartellvád, mert közösen jelentették be a kereskedőknek áremelési elképzeléseiket - reagált Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Ezért biztos abban, hogy egy sütőipari beadvány esetén a GVH alaposan megvizsgálná, valójában kiknél indítson eljárást. Nincs "kereskedői egységfront" a pékek ellen, az élelmiszerláncok semmilyen tárgyalástól nem zárkóznak el. Ugyanakkor egyértelmű álláspontjuk az, hogy a sütőipari drágítási tervek túlzottak - szögezte le a főtitkár.
Vámos szerint a kenyérféleségeknél és a péksüteményeknél inflációkövető drágításról lehet szó, amely csak egy folyamat eredményeként jelentkezhet a fogyasztói árakban. Más forrásból úgy értesültünk, hogy az átlagos áremelés a pékek által szorgalmazott 10-12 százalék felét teheti ki az idén. Az OKSZ főtitkára kérdésünkre elmondta: a sütőipari igények részben jogosak a költségnövekedések miatt, két számjegyű kenyérdrágítást viszont nem fogadna el, vagy csak jelentős keresletcsökkenéssel viselne el a hazai piac. Ez pedig sem a pékeknek, sem a kereskedőknek nem lehet érdeke. A sütőiparnak az uniós csatlakozás közeledtével szüksége lehet versenyképesség-javító beruházásokra, de a kereskedők és a fogyasztók az elmaradt fejlesztések finanszírozását nagy tömegben és egyszerre nem tudják felvállalni - tette hozzá Vámos.
Hazafi lászló
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.