Az ágazat három legfontosabb területe közül a legígéretesebb a belföldi turizmus, ahol - részben a kínálat gazdagodásának, részben a kiutazási kedv stagnálásának köszönhetően - jelentős élénkülést várnak az érintettek. Ugyanakkor a kiutazásban stagnálásra, illetve csekély növekedésre számítanak, míg a beutaztatás helyzete ígéretes, ám e területen a legkevésbé optimisták az érintett cégek. Ez a szeptember 11-ei, USA-t ért terrortámadás elhúzódó hatásaira vezethető vissza.

A Magyar Turizmus (MT) Rt. megbízásából a MÁST Piac- és Közvélemény-kutató Társaság méri negyedévenként a TUX-ot. Ezer, 18 év feletti állampolgárt, 200-200, ötvennél több dolgozót foglalkoztató vállalkozást, utazásszervezőt és utazási irodát, illetve szállodát, panziót, valamint 100-100 múzeumot, kiállítótermet, illetve éttermet, ezenkívül a Magyarországon működő 15 légitársaságot és két autópálya-üzemeltető céget kérdeztek meg. (LI)

A turisztikai szakma nagyobb része optimista, s a területen a forgalom élénkülésére számítanak a vállalkozások. Ezt jelzi, hogy a turizmus (mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán mozgó) konjunktúraindexe, a TUX 21,4 pontra emelkedett az idei év második negyedében. Egy éve 20,3 ponton állt a mutató.