Magyar vállalkozások is jelentős szerephez juthatnak a Magyar Honvédség új harcászati URH-rádióinak beszerzésében, s a közel 10 ezer darab kézi, hordozható és járműre telepíthető készülék egy részét Magyarországon fogják gyártani. A HM által kedden kihirdetett döntés értelmében a norvég Kongsberg teljesítheti a megbízatást. A megrendelés értéke mintegy 36 milliárd forint, azonban egyes szak-értők szerint a katonai rádiókészülékek és infrastruktúrájuk teljes cseréjének költségei elérhetik a 80 milliárd forintot is.

A tender kiírói meghatározott ellentételezést írtak elő, ezért - a Gripen vadászrepülőgépek bérletével kapcsolatos ellentételezésben is részt vevő - Ericsson AB-ből évekkel ezelőtt kivált, jelenleg részben a norvég állam tulajdonában álló Kongsberg felvette a kapcsolatot a Videoton Holdinggal, s a két fél még a tavalyi évben szerződést kötött a megbízás teljesítéséről. "A megállapodásban a Kongsberg vállalta, hogy a tender megnyerése esetén a gyártási tevékenység egy részét Magyarországra helyezik" - közölte Sinkó Ottó. A Videoton vezérigazgató-helyettese kérdésünkre elmondta: a gyártási tevékenységnek csak egy része kapcsolódna közvetlenül a honvédségi tenderhez, ugyanis az idehaza gyártott termékek egy részét valószínűleg exportra termelik majd.

A gyártást a Videoton-csoporthoz tartozó Rendszertechnika Kft. fogja végezni, amely már korábban is gyártott katonai rádiókat. Egyelőre kérdéses, hogy az URH-tender megnyerése pontosan mekkora megrendelést jelent a magyar partnernek.

Munkatársunktól