Csaknem 38 millió euró támogatást kap intézményfejlesztési projektekre Magyarország a 2002. évi PHARE-program keretében. A megállapodást tegnap írta alá Jürgen Koppen, az Európai Unió budapesti delegációjának vezetője és Boros Imre, a PHARE-programokat felügyelő tárca nélküli miniszter. A fejlesztési támogatásokról szóló nemzeti programot kettéválasztották: várhatóan nyár végén, ősz elején véglegesítik az idei támogatás másik elemét, a régiók által megpályázható forrásokat.

Jürgen Koppen elmondta: az Európai Bizottság október 16-án hozza nyilvánosságra jelentését, amelyben felsorolják azon országokat, amelyek készen állnak a csatlakozásra. Magyarország remélhetőleg rajta lesz ezen a listán. Az EU budapesti delegációjának vezetője szerint az ország 2004 elejére az unió tagja lehet.

Boros Imre kifejtette: 1998 óta ez az ötödik program, amely az ország uniós felkészülését segíti. EU-s forrásokból - az ISPA- és a SAPARD-támogatásokkal együtt - ebben az évben 1,6 milliárd euró áll rendelkezésünkre. A projektek átlagosan 50 százalékos magyar társfinanszírozásával együtt 700-750 milliárd forintos fejlesztési forrásra lehet számítani. A tegnap aláírt intézményfejlesztési támogatásból mezőgazdasági, környezetvédelmi, a bel- és igazságügyi együttműködési, illetve szociális és foglalkoztatáspolitikai projektekre lehet pályázni. A pénzt az aláírástól számított két éven belül kell felhasználni. (KÁ)

Munkatársunktól