Nincs feltétlenül szükség rendkívüli kongresszusra ahhoz, hogy értékeljék a Fidesz választásokon nyújtott teljesítményét, mivel az eredmény nem indokolja személyi konzekvenciák levonását - vélekedtek egybehangzóan a párt lapunk által megkérdezett politikusai. A történtek áttekintésére, a politikai helyzet elemzésére az országos választmány lehet szerintük a legalkalmasabb fórum. A Fidesz szűk vezetéséből és a hozzájuk kötődő stratégákból álló kampánycsapat tevékenységét a közös munka jellemezte, így a választások elvesztése kapcsán gyakorlatilag nem merül fel az elnök vagy a kormányfő kifejezett felelőssége.

Ennek tükrében a hétfő késő esti elnökségi ülés is több, a jövőre vonatkozó kérdéssel foglalkozott inkább, mintsem a történtek elemzésével, s várhatóan így lesz ez a testület holnapi, egész napos tanácskozásán is. A megbeszélés napirendjén várhatóan két kiemelt téma szerepel majd: döntés születik arról, a párt mely vezető testületének összehívását javasolja az elnökség - a választmány májusban tanácskozhat -, továbbá az új parlamenten belüli szerepvállalás alapelveit is sorra veszik. Ez utóbbi egyrészt azon általános politikai irányelvek meghatározását jelenti, amelyeket a Fidesznek ellenzéki pártként - a várakozások szerint az MDF-fel nem azonos frakcióban - követnie kell, másrészt a konkrét munkamegosztást a korábbinál nagyobb és az integrált szervezetek révén összetettebb képviselőcsoportban. Az, hogy a frakciót ki vezetheti, a még kidolgozásra váró politikai stratégia függvénye. Az máris valószínűsíthető, hogy Orbán Viktort nem kívánják "elhasználni", azaz olyan munkával megbízni, ami sok "hétköznapi" feladat ellátását és állandó szereplést feltételez. Ez alapján a tisztségre leginkább Pokorni Zoltán és Szájer József lehet esélyes. Minden bizonnyal fizetett frakcióvezető-helyettesi tisztségre számíthat ugyanakkor az MKDSZ és a Kisgazda Polgári Egyesület egy-egy politikusa. Formailag érdekes helyzetet teremtett, hogy Orbán Viktor eleddig kormányfői minőségében vehetett részt a párt elnökségének ülésein. A megoldásra több lehetőség kínálkozik, így a politikus akár állandó meghívott lehet.

Az MDF ma dönt, hogy együtt vagy külön folytathatja-e a jobboldal két parlamenti pártja. A Világgazdaság úgy tudja, az elnökségi tagok zöme a "különülés" híve, ami az ezáltal önálló erőként megjelenni képes pártnak több parlamenti megszólalási lehetőséget és több bizottsági helyet hoz. A fórum politikusai remélik, hogy a párt népszerűsége - amelyre vonatkozóan augusztus óta nem publikáltak adatot - emelkedett a Fidesszel való együttműködés hatására, és hamarosan egyedül is 5 százalék feletti erőként tűnhet fel. Főként, hogy jelöltjei jó eredményt értek el a választásokon - a 16 fős frakció akár 24-esre bővülhet -, és az eddigieknél nagyságrenddel nagyobb állami támogatással számolhatnak. (DG-GA)

Munkatársainktól