Az elkövetkező hetekben több tucat nyugat-magyarországi céggel szemben tervez feljelentést tenni illegális szoftverhasználat gyanúja miatt a BSA. A szervezet március elején indított újabb kampányt a tisztázatlan eredetű programok használatának visszaszorítása érdekében, aminek első színhelye Győr-Moson-Sopron megye. A BSA a kampány kezdetekor egy hónapos "tűzszünetet" hirdetett, amelyben vállalta, hogy április elejéig egyetlen büntetőügyet sem kezdeményez a megyében, s a vállalkozásoknak segítséget nyújt programjaik rendbetételéhez. Ugyanakkor ezzel egy időben több mint 1300 céget keresett meg levélben és szólított fel szoftvergazdálkodása rendbetételére.

A megkeresett cégek közül kedd délutánig mintegy 150 válaszolt, közülük 80 kért további haladékot szoftverei legalizálására. Ezekkel szemben a szervezet május elejéig nem kezdeményez eljárást, ugyanakkor az elkövetkező hetekben mindazon cégekkel szemben feljelentést tesz, amelyek nem válaszoltak a márciusi felhívásra, s emellett alapos gyanú merült fel az illegális szoftverhasználatra. A BSA-nak jelenleg mintegy 20-30 Győr-Moson-Sopron megyei cégről vannak konkrét információi arra vonatkozólag, hogy illegális szoftvereket is használnak, s ezek közül mindössze egy válaszolt a szervezet márciusi felhívására. A BSA-hoz érkező bejelentések többségét olyan volt - kirúgott vagy kilépett - munkatársak teszik, akiknek pontos információik vannak az érintett cég szoftvergazdálkodásáról, de ezt is csak akkor tekintik alapos gyanúnak, ha az információ ellenőrizhető, és az érintett cég nem reagál a hozzá érkező felhívásra.

Ugyanakkor a feljelentések megtételét követően május elején újabb megyében indul hasonló kampány. Bár a szervezet illetékesei egyelőre nem kívánták elárulni, hogy mely terület lesz a következő a sorban, azonban azt elmondták, hogy az év hátralévő részében várhatóan további 4-5 megyét érint az akció.

A büntetőfeljelentések kis- és nagyvállalatokat várhatóan egyaránt érintenek majd, ugyanakkor az igazán nagy cégekkel szemben a BSA általában nem tesz azonnal feljelentést, hanem megpróbálja tárgyalásos úton rendezni a kérdést, mivel ezekben az esetekben rendszerint több évig tart, mire sikerül befejezni a büntetőeljárásokat. Erre példa a BRFK által az Egis gyógyszergyárnál 2000 decemberében indított eljárás, ahol az eltelt másfél év - valamint több mint kétezer számítógép átvizsgálása - ellenére még mindig rendőri szakaszban tart az ügy.

Ezzel együtt az elmúlt években jelentősen nőtt a szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt indított eljárások száma: a hatóságok 1998-ban mintegy 5500, a tavalyi évben pedig már több mint 19 ezer ügyben folytattak nyomozást. Néhány héttel ezelőtt fejeződött be a hatóságok által korábban hónapokig keresett, az interneten Costello néven illegális szoftvereket árusító számítógépes kalózzal szemben folytatott eljárás, akit háromrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó, valamint 1339 rendbeli, üzletszerűen, részben folytatólagosan elkövetett szerzői vagy szomszédos jogok megsértése miatt ítéltek el.

Németh I. Gergely