A Beszállítói Befektető Rt. megkezdte működését, alapító okiratát március végén nyújtották be a cégbírósághoz - tudta meg a Világgazdaság Batizi András vezérigazgatótól.

A társaság célja beszállító, vagy bizonyíthatóan beszállítóvá váló hazai kis- és középvállalkozásokban tőkerészesedés szerzése, üzleti döntéssel, átmeneti időre a vállalatok közötti gazdasági együttműködés megerősítése érdekében. A részesedés 3-7 év meghatározott időre szóló kisebbségi (25-49 százalék) tulajdonhányadot jelent. Az elvárható éves hozam infláció plusz 5 százalék. Ez - számításaik szerint - fedezi a működési költségeket.

Mégsem lesz pályázati rendszer - tudtuk meg, pedig korábban a Gazdasági Minisztérium - a Beszállítói Befektető Rt. április 1-jei indulását beharangozó sajtótájékoztatóján (VG, február 26.) - még azt jelentette be, hogy a kkv-k beszállítói tevékenységét támogató tőkerészesedés megszerzésével kapcsolatos pályázatot napokon belül megjelentetik. Batizi most azt mondta: a lehetőségekről a honlapon, a sajtón, a szakmai szervezeteken keresztül tájékoztatják a potenciális partnereket, akikkel kölcsönösen keresik egymást. A gazdasági alapon nyugvó szakmai befektetésről pedig üzleti alapon döntenek.

A társaság lehetséges partnerei olyan kft., vagy rt. formában működő gazdasági társaságok, amelyek megfelelnek a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 1999. évi törvény kategorizálásának,

és érdekeltek a befektető bevonásába. Az új cég a termelés és a szolgáltatás területén működő kkv-kban szerez részesedést. Kiemelt területek a gép-, a jármű-, az elektronikai, a műszer-, a környezetvédelmi ipari és a logisztikai szolgáltatások.

Az rt.-t a százszázalékos tartós állami tulajdonban álló Regionális Fejlesztési Holding (RFH) Rt. alapította, a 2,5 milliárd forintos jegyzett tőkéből 2,499 milliárdot jegyez. Tőkerészesedésének forrását a GM gazdaságfejlesztési célelőirányzat 2001. évi előirányzata terhére a holdingnál végrehajtott tőkeemelés adja. Az új társaságban egymillió forinttal társtulajdonos az RFH Rt. csoportjához tartozó Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Rt.

Magos Katalin