Tegnap óta folyamatos a szavazólapok és az egyéb tájékoztató-felvilágosító irományok, illetve az eszközök - például szavazóurnák - kiszállítása, amelyeket péntek délutánra az ország valamennyi szavazókörébe el kell juttatni a vasárnapi választások lebonyolításához. Az Országos Választási Iroda (OVI) munkatársainak tájékoztatása szerint a szavazólapokat először a megyeszékhelyekre szállítják ki, ahol a területi választási irodák illetékesei ellenőrzik a szállítmányok tartalmát, illetve azt, hogy minden nyomtatványból megfelelő mennyiséget kaptak-e. Ezt követően az ellenőrzés az egyéni választókerületekben is megismétlődik. Az összességében mintegy 17 millió szavazólap kinyomtatása a hét végén fejeződött be azt követően, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt héten - a listás szavazólapokhoz hasonlóan - akként foglalt állást a lapok mintájával kapcsolatban, hogy az egyéni szavazólapokon is azonos betűnagysággal és azonos oszlopszélességgel kell a jelölőszervezetek logóját feltüntetni.

A választások előzetes végeredménye várhatóan a szavazás napjának éjszakáján 23-24 óra között várható. Az OVI tájékoztatása szerint a választások napján a szavazókörök 7, 9, 11, 13, 15 órakor és fél hatkor közölnek részvételi adatokat, majd a szavazás 7 órai befejezése után, a szavazatszámlálás menetét követve 5-10 perces frissítéssel teszik közzé a választás részeredményeit.

Az eredmények megállapítását az sem befolyásolja, hogy a mostani választás során az egyes választási irodákban nem lesz on-line adatbevitel. A választások hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok kézi összesítései alapján állapítják meg.

Ez a végleges eredmény kihirdetésének időpontját befolyásolhatja, de az előzetes eredmények megállapítása nem lesz lassabb, mint 1998-ban, mivel a szavazatok első átszámlálását követően a szavazatszámláló bizottságok az előzetes eredményeket azonnal továbbítják az OVI-nak" - fejtette ki Rytkó Emília, a szervezet titkárságvezetője az OVB keddi ülésén.

Az elmúlt napokban több írás megjelent azzal kapcsolatban, hogy a választások során nem fog működni az 1998-ban kipróbált, a többször szavazók felderítését szolgáló rendszer. Ennek ellenére a visszaélések lehetősége szűkült, mert az új rendszer a korábbinál komplexebb ellenőrzést tesz lehetővé - vélekedett Rytkó Emília. A többszöri szavazások száma az 1994-es 50-ről 1998-ra 6-ra csökkent. Ugyanakkor az új rendszer a szavazóköri jegyzőkönyvek vizsgálata mellett további öszszehasonlításokat is végez, így - az 1998 után összeállított on-line személyiadat- és lakcímnyilvántartásra támaszkodva - folyamatosan ellenőrzik, hogy van-e olyan migrációs jelenség (tömeges átjelentkezés vagy lakhelyváltozás), ami választási visszaélésre utal.

németh i. gergely