Fej fej melletti eredményt hozott a Fidesz és az MSZP első helyért folytatott küzdelme. A tegnapi országgyűlési választások eredményeinek közel 80 százalékos feldolgozottsága után az MSZP átvette a vezetést, és helyzetét erősíti, hogy a két nagy párton kívül csupán az SZDSZ mondhatja magát parlamenti erőnek. A lapzártánkkor ismert adatok szerint az MSZP 42,01, a Fidesz 41,79 százalékos támogatottsággal bírt. Ez a rekordnak számító 71,03 százalékos - azaz közel hatmillió választót jelentő - részvételnél mindössze néhány ezres szavazatkülönbséget jelent országosan. Minden eddiginél több egyéni körzetben lehetett tegnap éjjel az első forduló után végeredményt hirdetni. A részadatok ismeretében úgy tűnt, az ilyen, mintegy ötven, egyéni mandátumot érő győzelemben közel fele-fele arányban osztozott a két nagy párt (MSZP 26, Fidesz 21, MSZP-SZDSZ 1). Ezekben a körzetekben már nem kerül sor két hét múlva második fordulóra, ami egyben azt is jelenti, hogy a választások végkimenetele csak az ország 2/3-ának döntése alapján, mintegy 120 választókörzetben dől el. Ugyancsak fele-fele arányban látszanak osztozni a nagyok a területi listákról megszerezhető mandátumokon: a Fidesz és az MSZP is mintegy 70-70 képviselői helyet szerezhet innen. Kérdéses, hogy hány parlamenti helyet ér majd az SZDSZ támogatottsága, területi listáról a párt csak néhány mandátumhoz juthat. A harmadik helyezettek között mintegy háromszorosa a szabad demokrata politikus száma a többi párt képviselőjelölt-

jeihez képest. Ennek nagy jelentősége lehet a második fordulós visszalépéseknél, döntő lehet a Centrum párt támogatóinak magatartása.

A fentiek fényében teljesen átrendezte a magyar pártstruktúrát a vasárnapi országgyűlési választás. A két nagy párt, a Fidesz és az MSZP együttesen a szavazatok több mint 80 százalékát szerezte meg, ezzel az SZDSZ-en kívül kiszorítva minden más erőt a parlamentből. Emlékezetes: eddig minden parlamenti választáson hat pártnak sikerült átlépnie az előbb négy-, majd ötszázalékos parlamenti küszöböt. Tizenkét év után búcsúznak a Háztól a kisgazdák, négy év után pedig a MIÉP képviselői, s nem jutottak esélyhez a régi és újdonsült kis erők: a Munkáspárt és a Centrum. Speciális az MDF helyzete, amely immáron másodszor alakíthat várhatóan parlamenti frakciót anélkül, hogy egyedül elérte volna a parlamentbe jutáshoz szükséges támogatást. A párt jövőbeni helyzete nagyban függhet attól, végül is melyik erő kerül majd kormányra.

Ám előbb-utóbb valószínűleg bekövetkezik az, amire a Fidesz vezetői már a választási szövetség aláírásakor is nyíltan utaltak: a két párt összeolvad.

Az új felállás, azaz, hogy két nagy erő dominálja majd lényegében egyedül a kormány és az ellenzéki oldalt is, elméletileg új munkastílust jelenhetne a kormányzati és a parlamenti munkában, hiszen szűkül az egyeztetésbe bevonandók köre. Gyakorlatilag azonban kérdéses, mire lehet számítani, hiszen tény: az elmúlt négy évben is a két nagy erő dominálta már a két oldalt.

Munkatársunktól