Közel 4500 új munkatársat kívánnak felvenni az EU legfőbb intézményei a bővítés miatt. A legnagyobb uniós munkaadónak számító Európai Bizottságban a hazánkhoz hasonló méretű tagországoknak 200-300 állampolgára dolgozik úgynevezett A kategó-

riás (azaz felsőfokú végzettséget megkövetelő, de nem tolmács- vagy fordítói feladatokat ellátó) munkahelyen.

A bővítés miatt az EU-tisztviselők számának jelentős növekedése várható - írja a Die Presse. Az új tagok csatlakozása nyomán az uniós intézmények komoly személyzeti átalakítás elé néznek. Csak a bizottság egymaga közel 3800 új munkatárs felvételét tervezi 2003 és 2008 között. Az Európai Tanács - nemrég közzétett tanulmánya alapján - pedig a bővítéshez kapcsolódó tevékenységeinek zökkenőmentes ellátása érdekében 674 új poszt létesítését látja szükségesnek. Azonban csak az új munkatársak egy részére van szükség a belépés időpontjában, a teljes állomány feltöltése várhatóan egészen 2008-ig eltart.

A korábbi bővítésekhez hasonlóan az új pozíciók jelentős részét a csatlakozó új tagok munkavállalóival kívánják feltölteni és csupán a fennmaradó helyek lesznek a jelenlegi tagországok számára elérhetők. A tervezett személyzeti bővítés jelentős részben a tolmács- és fordítói feladatok növekedésével magyarázható. A tanács titkársága erre a célra 288, míg a bizottság majdnem 1500 új embert szeretne felvenni. Az új munkaerő iránti igényre vonatkozó adatok tíz új hivatalos nyelv, tehát tíz országos bővítés esetére értendők. Ettől eltérő számú csatlakozó ország esetén természetesen a keresett fordítók száma is annak megfelelően változik. A bizottság jelenlegi - mintegy 1300 fős - fordítói gárdájának 2000-ben több mint 1,3 millió oldalnyi anyagot kellett lefordítania tizenegy hivatalos nyelvre.

A személyzetbővítési folyamattal párhuzamosan azok a tisztviselők, akik jelenleg a csatlakozással kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak, idővel más tevékenységek ellátására lesznek kötelezve. Egy részük feltehetően bele fog tartozni azon 800 fős EU-tisztviselői körbe, akiket 2002 és 2004 között a legfőbb uniós intézmények adminisztrációjának megreformálása kapcsán terveznek elbocsátani.

Arra vonatkozó adatok jelenleg még nincsenek, hogy hány magyar állampolgár dolgozhat majd uniós intézményekben, de a hazaival közel azonos adottságú Portugália, valamint Görögország vezető EU-tisztviselőinek száma alapján becsülhető a jövőben ilyen pozíciót betöltő magyarok létszáma. A portugálok 217, míg a görögök 291 képviselője tölt be valamilyen vezető pozíciót brüszszeli intézményeknél, tehát amennyiben a korábbi bővítési körökhöz hasonlóan alakul majd a jelenlegi új tagok felvétele, akkor nagyjából ilyen nagyságrendű lehet majd a magyarok száma is.

VG-összeállítás