Tiszta helyzetet akar teremteni az elmúlt kormányzati ciklus törvénytelenségei után a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál (FVM) az MSZP, és a visszaéléseket az igazságszolgáltatás eszközeivel kívánja felderíteni - nyilatkozta a Világgazdaságnak Németh Imre, a párt agrárminiszter-jelöltje. Ennek kapcsán áttekintik az Orbán-kormány által indított ellenőrzések eredményeit is. Hozzátette: meg kell vizsgálniuk a tárca tulajdonában lévő 24 cég helyzetét, mivel több azok közül botrányokba keveredett az elmúlt években. Olyan társaságokat nem tartanak tovább fenn, amelyek feladatait más minisztériumi háttérintézmények is el tudnák látni.

A kormányváltás után a területfejlesztés és az építésügyi hivatal előreláthatólag más tárcákhoz kerül az FVM-től - közölte Németh. Előbbi a Miniszterelnöki Hivatalhoz, utóbbi a létrehozás előtt álló, önkormányzati ügyekkel foglalkozó minisztérium felügyelete alá tartozhat. Szó van arról is, hogy a vízgazdálkodást a környezetvédelmi tárca veszi át, de Németh szerint elképzelhető, hogy e terület mégis az FVM-nél marad. A vidékfejlesztést - összhangban az európai uniós követelményekkel - továbbra is az agrártárca irányítja majd.

Az átszervezések révén az FVM 900 főre becsült jelenlegi apparátusa 150-200-zal zsugorodhat, és a racionálisabb munkához további 150-200 fős létszámcsökkentésre is szükség lehet, közölte a miniszterjelölt. Hangsúlyozta azonban, hogy az MSZP a szakembereket pártállástól függetlenül meg kívánja tartani. Ismételten cáfolta, hogy az új kormány megszüntetné a megyei földművelésügyi hivatalokat és a falugazdász-hálózatot. Utóbbit a termelők jobb kiszolgálása érdekében fejleszteni akarják, de nehezményezik, hogy a mostani választásokon több falugazdász is bekapcsolódott a kampányba.

Németh a napokban kérte meg a minisztérium szervezési és működési szabályzatát (szmsz) a tárca jelenlegi vezetésétől. Tájékoztatása szerint az szmsz-ben a lehető legkisebb változtatást szeretnék végrehajtani, hogy az FVM munkájában az átszervezés minél kevesebb "holt idővel" járjon. A várható módosítások elsődleges célja, hogy a minisztérium minél jobban meg tudjon felelni az uniós csatlakozás felkészülési feladatainak. A változtatásokkal párhuzamosan előreláthatólag jelentősen csökkentik az FVM intézményi kiadásait, és azokat agrártámogatásokra csoportosítják át. Németh példaként említette, hogy az idén a tárca intézményi költségvetése 10 milliárd forinttal nőtt, miközben az agrárdotációk 4 milliárddal csökkentek. Az apparátusi kiadásoknál legalább 25 milliárd forintot lehetne megtakarítani, de e téren áttörés a 2003. évi költségvetésben várható, tette hozzá.

A mai szakértői vélemények szerint a koalíciós tárgyalások az FVM-et nem érintik, vagyis a tárcát a szocialista párt irányítja majd. Németh elmondta: ez esetben a minisztérium tiszta MSZP-s vezetésű lesz, de személyi kérdésekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Más információink szerint a szocialisták a két államtitkár mellett - egy-két kivétellel - a helyettes államtitkárokat is lecserelnék. Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy az öt "másodvonalbeli" vezető közül Szőllősi Endre pénzügyi helyettes államtitkár munkájára igényt tartanak majd. Elképzelhető, hogy a tárcánál marad Szaló Péter jelenlegi területfejlesztési helyettes államtitkár is.

Hazafi László