Márciusban jelentősen emelkedett a lakossági bizalom, így az ezt reprezentáló index történelmi csúcspontját érte el - áll a GKI jelentésében. A 8,5 pontos növekedés után -5,4 ponton áll a mutató.

A háztartások pénzügyi helyzetük jelentős javulását érzékelték, és a következő 12 hónapban ennek folytatódását várják. A mutató értéke így egyértelműen a választások előtti hagyományosan gyors bérkiáramlásnak is köszönhető. Ezt az is bizonyítja, hogy 1998-ban a választások előtti időszakban hasonló magasságokba emelkedett a bizalmi index. Emellett az emberek az infláció mérséklődését is erősebbnek érzékelték, amiben valószínűleg szezonális hatások is szerepet játszottak, hiszen a január (és részben a február) az árkorrekciók időszaka, az egy éven belül történő áremelések döntő többsége ekkor történik. Kissé erősödött a lakosság vásárlási kedve és nőtt a hitelt felvevők aránya is.

Kisebb mértékben javultak az üzleti szféra várakozásai, elsősorban a termelési színvonal és a rendelésállomány megítélése lett kedvezőbb. Utóbbin belül azonban romlottak az exportmegrendelésekkel kapcsolatos kilátások. Ez arra utal, hogy a világgazdasági konjunktúra javulását egyelőre nem érzékelik a hazai vállalatok. (VG)