Németországban automatikusan jár egy évig - indokolt esetben 32 hónapig - a munkanélküli-segély, ha valaki az elbocsátást megelőző három évben legalább 12 hónapot töltött biztosításköteles munkakörben. Mint a Die Welt emlékeztet, az utolsó nettó keresethez viszonyított maximális juttatás az első évben családosoknak 67, egyedülállóknak 60 százalék, ez az első 12 hónap után 53-57 százalékra csökken. Az összeg egyedülálló személy esetében elérheti az 1100 eurót, ezzel szemben a szociális segély 550 euró, ez utóbbi kedvezményezettje nem kaphat továbbképzési segélyt sem.

Az egyenlőtlenséget megszüntetné a tervezett reform, így a munkanélküliek és a munkaképes, 18-60 év közötti szociálisan segélyezettek azonos juttatásban részesülnének. A német munkaügyi hivatal elnöke olyan megoldást javasol, amelyben a munkanélküli-segélyt az elbocsátás után rövid ideig 80 százalékon tartanák, később azonban gyors ütemben csökkentenék a szociális segély szintjére. A tervezet kidolgozásában élenjártak a szociáldemokrata irányítású tartományok, egyik regionális politikusuk nyíltan sürgette a munkanélküli-segély "utód nélküli" megszüntetését. Erich Pipa nem a munkaügyi és a szociális hivatal összevonását szorgalmazza, hanem a megtakarított segélyeknek a járási, illetve a járás nélküli városi szociális központok részére való átutalását. Ha helyi szinten kezelik a hosszú ideje segélyen lévők ellátását, akkor sokkal hatékonyabban lehet az ellátottakat álláshoz és saját jövedelemhez juttatni, mint a korábbi, országosan normatív ellátással és a központi munkaközvetítéssel - véli. A modell várható sikerét érzékeltetve, a Frankfurter Rundschau ismerteti néhány körzet, illetve helyhatóság kiemelkedő eredményeit, ahol a munkaügyi és a szociális hatóságok központi utasítás nélkül is összehangoltan járnak el.

A terv az ellenzéki konzervatívoknak is tetszik, sőt a kancellárjelölt, Edmund Stoiber máris óvja a hivatalban lévő vetélytársát a reform halogatásától. A bajor politikus attól tart, hogy Gerhard Schröder a szakszervezetek jóindulatát akarja megőrizni, illetve megvásárolni a finomításnak látszó, valójában szigorításnak számító törvény vitájának az őszi választások utánra való kitolásával.

VG-összeállítás