Külön vállalati és személyi hitelnyilvántartó intézetet létesítenek többéves előkészület után Csehországban, amely részletes, pontos és friss adatokat szolgáltat az adósokról, mielőtt hitelt nyújtanak számukra a pénzintézetek - írja a Reuters. A csehországi bankok csaknem egy évtizede tekintélyes összegeket dobnak ki a bizonytalan, átláthatatlan viszonyok, a tájékozódás nehézségei miatt, ami nagymértékben hozzájárult a bankrendszer megrendüléséhez és ezzel az ország gazdasági nehézségeihez. Az országban működő 37 banknak csatlakoznia kell a rendszerhez, amelynek rendelkezésére bocsátja adatait az állami hitelbehajtó intézmény, a Konsolidacni Agentura is.

Hétfőn csatlakozott a frissen elindított, nonprofit, személyi hitelnyilvántartó rendszerhez az ország öt legnagyobb bankja. Várható, hogy a karácsonyi csúcsidényig a rendszer teljesen működőképes lesz. Kezdetben mintegy 850 000 ügyfél adatait tárolja, ami a piacnak nagyjából a fele. Az olasz Crif cég által működtetett rendszerhez várhatólag még 5-8 pénzintézet csatlakozik, köztük lakásépítő szövetkezetek és lízingcégek is.

Elemzők szerint az új tájékoztató rendszer rövid távon kockázattal jár, és arra készteti a bankokat, hogy növeljék tartalékaikat a rossz hitelekkel szemben, bár várhatóan meg fogják tenni ezt a lépést a bankrendszer hoszszú távú egészsége érdekében. A cseh bankok eddig hitelnyújtás helyett inkább állami papírokba feltették a pénzüket. A cseh bankszektor hitelállománya a múlt év végén 28,46 milliárd dollárral volt egyenértékű, és évi 5 százalékkal nőtt a korábbi állami vállalatmentésekkel korrigálva. Ez a GDP 65 százaléka az EU-ban mért 200 százalékhoz képest.

A nyilvántartás szakértők szerint főleg a kis és közepes cégeknek, továbbá a természetes személyeknek nyújtott hitelezést fogja fellendíteni, mert a cégek hitelképességét a számvitel adataiból annál könnyebb elbírálni, minél nagyobbak. Eddig kevés volt az elfogadhatóan kockázatos hitelkérelem. A nyilvántartás vélhetően növelni fogja a bankok közötti versenyt is.

vg-összefoglaló