A gazdasági növekedés hosszú távú kilátásait sodorhatja veszélybe az USA ellen tavaly szeptemberben végrehajtott terrortámadások nyomán kialakuló új, globális biztonságmánia, ha túl messze mennek a hozzá tartozó intézkedésekkel - állapítja meg az OECD A terrorizmus gazdasági következményei címmel kiadott jelentése. Különösen veszélyeztetett emiatt a nemzetközi kereskedelem, amit a fejlődő országok nagyobb arányban szenvedhetnek meg, mint a gazdagok: exportjuk visszaeshet, az utazástól való félelem megcsapolhatja idegenforgalmi bevételeiket, az illegális bevándorlás letörésére irányuló intézkedések miatt csökkenhetnek a vendégmunkások hazautalásai.

A fokozott biztonsági követelmények máris megemelték az áruszállítási költségeket, és késéseket okoztak. A szállítmányok nagyon érzékenyek a legkisebb költségnövekedésre. A terjedelmes vagy romlandó árukat exportáló fejlődők diszkriminációként élhetik meg, hogy az USA a legnagyobb kereskedelmi partnereknek gyorsított eljárást biztosít. Egyidejűleg a befektetéseket károsíthatja a biztosítóknak az a döntése, amely szerint bizonyos eseményeket a jövőben nem biztosítanak.

A közvetlen termelőkapacitásokba történő akkumulációtól von el forrásokat, hogy fokozottan térítenek el magán- és közpénzeket biztonsági célokra - állapítja meg a Reuters szerint az OECD tanulmánya, amely szerint ez a tőke és a bérek költségeit növeli, a kutatási és fejlesztési erőfeszítéseket a katonai projektek felé tereli.

Vg-összefoglaló