A lengyel kormány elfogadta a vegyipar újjászervezési tervét, előkészítendő az ágazat vállalatainak privatizációját. Elsőként a nyersanyaggyártó egységeket választják le a négy legnagyobb vegyi üzemről, amelyeket azután az olajszektor magánosítását felügyelő Nafta Polska olajtársasággal együtt holdinggá szerveznek - írja a Polish News Bulletin.

A döntést több elemző is elhibázottnak véli, azzal érvelve, hogy a privatizációt megelőző újjászervezés révén késhetnek azok a befektetések, amelyek létfontosságúak lennének az ágazat versenyképességének növelése érdekében az ország EU-csatlakozása előtt. Wieslaw Kaczmarek államkincstárügyi miniszter ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy az előző kormány az elmúlt három év során sikertelenül próbált befektetőket találni a vegyipari vállalatok számára. Az Európai Bizottság a múlt héten fejezte ki aggodalmait az állami tulajdonú iparágak privatizációt megelőző konszolidációs terveivel kapcsolatban - emlékeztet a Reuters.

Varsó a napokban véglegesítette a bankszektor magánosítására vonatkozó elképzeléseit is, amelyek - a külföldi befektetők és az EU kritikájával dacolva - az utolsó négy, még állami tulajdonban lévő pénzintézet feletti ellenőrzés fenntartását célozzák. A PKO BP és a BGZ bankokban csak kisebb részesedéseket kínálnak majd megvételre, a BGK-ra és a Bank Pocztowyra vonatkozóan pedig nincsenek privatizációs tervek. A PKO BP állami tulajdonban lévő papírjai mellett új részvényeket is adnának el, a befektetők szavazati jogát azonban korlátoznák. Ez a megoldás - különösen az Európai Bíróság tegnapelőtti, az aranyrészvényekről hozott döntése fényében (VG, 2002. június 5., 3. o.) - ellenérzéseket válthat majd ki az EU-ban, amely amúgy is kritizálja Varsót a pénzügyi szektor privatizációjának késedelmes befejezése miatt.

VG-összeállítás