A legfrissebb adatok szerint az idén április végéig csökkent a Budapestre érkező turisták száma. A visszaesés áprilisban volt a legerőteljesebb, meghaladta a 10 százalékot. A jelek szerint a következő hónapokban sem várható javulás. Mint Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke mondta, országos szinten mintegy 10-15 százalékos visszaesést lehet tapasztalni, ami főként az üdülőturizmust és a városlátogató utakat, így Budapestet is érinti.

Mind Molnár Gabriella, mind Pertik Tamás, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara turisztikával foglalkozó osztályának elnöke úgy látja, az országmarke-tingért felelős Magyar Turizmus (MT) Rt. sorozatos átszervezése az elmúlt években, a nagy tapasztalatú és széles körű kapcsolatokat kiépítő külképviselők visszahívása szerepet játszik a mostani kedvezőtlen tendenciákban. Pertik Tamás szerint az esetenként hozzá nem értő külképviselők, a gyenge kiadványok, az, hogy nincs karakteres arculata a városnak, illetve az országnak, szerepet játszik a mostani gyenge eredményben.

A fővárosi szezon még kérdéses, hiszen az őszi hónapokban még lehet némi javulás. Eddig annyi látható, hogy kevesebb vendég érkezett, s összetételük sem az elvártak szerint alakul. Molnár Gabriella úgy véli, ebben szerepe van a tavaly szeptember 11-ei terrortámadásnak is, hiszen az igényes, sokat költő USA- és japán turisták számának jelentős csökkenése egyértelműen erre vezethető vissza. Emellett persze látni kell azt is - hangsúlyozta Molnár Gabriella -, hogy az euró bevezetése egyes érintett országokban drágulást eredményezett, ami az utazások csökkenését vonta maga után. Míg Pertik Tamás szerint az idei év gyenge eredményén már nem lehet javítani, addig Molnár Gabriella úgy véli, az őszi, a városlátogatásnak kedvező hónapok még hozhatnak némi javulást.

Nem látja ilyen borúsan a helyzetet Fekete László, a Budapest Turisztikai Kht. igazgatója, aki szerint a város vendégforgalma majdnem eléri a tavalyi szintet, a lemaradás csekély. A gond inkább az, hogy olyan viszonylatból csökkent a beutazás, mely országok turistái korábban a jól költő vendégkört alkották. Így például az USA elleni terrortámadás miatt az amerikai és a japán, a belpolitikai helyzet miatt az izraeli turisták száma esett vissza 15, 10, illetve 21 százalékkal. Ugyanakkor mintegy 7 százalékos csökkenés tapasztalható Németországból is, ami azért nagy gond, mert a nagy tömegben érkező német vendégek körében a 7 százalékos viszszaesés is nagy számot takar. A németeknél egyébként az utazások visszaesése az euró bevezetése miatti drágulásra vezethető vissza. Fekete László szerint a nyári hónapokban marad ez a tendencia, ám az ősszel a városlátogató utak beindulásával némi felfutásra lehet számítani.

A foglalási adatok alapján ma már nehéz értékelni egy-egy időszakot, hiszen mind az üzleti utazók, mind a klasszikus turisták egyre később - érkezés előtt maximum egy-két héttel - foglalnak - mondta Wolf Péter, a Magyar Szállodaszövetség elnöke. Az elmúlt hónapok eredményei ellentmondásosak, hiszen míg január-márciussal jól indult az év, áprilisban-májusban néhány százalékos visszesés volt a fővárosi hotelekben. A nyár - a Forma-1 hétvégéjét kivéve - várhatóan nem eredményez javulást, ám szeptemberben Budapest ad otthont egy 10-12 ezer fős kongresszusnak, ami azt jelenti, hogy közel egy hétig minden három-, négy-, ötcsillagos hotelszobát lefoglalnak.

Lázár Ildikó