Noha a Fidesz nyújtotta be a médiatörvény jogharmonizációs célú módosítását, a kormánypártok támogatják az előterjesztést - rögzítették a koalíció képviselői a javaslat általános vitájának tegnapi kezdetén. Az MSZP és az SZDSZ újból megismételte: az előző ciklusban a csonka médiakuratóriumokról folytatott politikai vita miatt ellenezték a módosítást, a kormányváltással viszont ez a kérdés megoldódott. Az ellenzéki Fidesz azt vetette a kormánypártok szemére, hogy a korábbi elutasítás miatt Magyarország anyagi és erkölcsi kárt szenvedett.

Tegnap kezdte a parlament a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításának vitáját is. Lamperth Mónika belügyminiszter kijelentette: a tágabb értelemben vett közösség és a mindenkori kormány szándékaival lojális, alkotó módon szolgáló köztisztviselői kar kialakítása a változtatás célja.

A főtisztviselői karba csak az kerülhet majd, aki közigazgatási szakvizsgát tett, ötéves közigazgatási gyakorlata és legalább középfokú nyelvvizsgája van. A rendelkezési állomány időtartama ötről két évre csökkenne. Az ellenzék szerint a kormány meg akarja erősíteni a főtisztviselői kart, holott a kampányban az állomány létrejöttét is bírálták. Jövő év február 15-re változhat a vállalkozói igazolványok megújítására vonatkozó határidő - a pártok támogatták az MSZP erre vonatkozó indítványát, amelynek vitáját szintén tegnap kezdte a Ház. (VG)