Ismét bevezetnék az egyszer már eltörölt napi nyilvántartási kötelezettséget a bort értékesítő vendéglátóhelyeken az új kormány számára készített szakmai törvénymódosítási javaslat szerint. Általános előírásként az eladóterekben a borból választékonként továbbra is csak egy-egy palack (vagy kanna) lehetne felbontva. Igazolt rendezvényeknél viszont a több megkezdett üveg is megengedett lenne, ha ezt a vámhatóságoknál a rendezvények befejezése után haladéktalanul bejelentik.

A jövőben a szőlőtermelők és az egyszerűsített adóraktárak jóval kisebb büntetésekre számíthatnának az apróbb mulasztásokért - áll a lapunk birtokában lévő szabályozási koncepcióban.

Az enyhítést az indokolja, hogy az eddigi büntetési tételek nem álltak arányban a szféra jövedelmezőségével. A tervek szerint az egyszerűsített adóraktárak kisebb vétségeknél a jelenlegi 500 ezer forint helyett legfeljebb 50 ezer, a szőlőtermelők 50 ezer helyett maximum 10 ezer forintos bírságra számíthatnának. Ugyanakkor a mostaninál hosszabb ideig lehetne bezárni azokat az üzlethelyiségeket, amelyek tulajdonosai nem rendelkeznek jövedéki engedéllyel, mégis bort árusítanak. Ezeket az első jogsértéskor 10 helyett 30, a második alkalomtól 20 helyett 60 napra kellene bezárni.

A törvénymódosítási tervek kedveznének a szőlőterülettel nem rendelkező állampolgároknak, mivel bizonyos mértékig vásárolt szőlőből is készíthetnének saját fogyasztásra adómentesen bort. Ma e lehetőséggel évi 1000 literig csak azok élhetnek, akik regisztrált gazdák. A nem szőlőtermelők ezután évente 250 liter adómentes bort állíthatnának elő. Az adminisztratív változtatások alapvető célja, hogy a szőlőtermelőket kivonják a jövedéki szabályozás alól. A törvénymódosítás után nem a vámhatóságoknál, hanem a hegyközségeknél kellene regisztráltatniuk magukat. A vámhatóságok a gazdálkodókat ezután is kontrollálhatnák a borelőállítók vizsgálata kapcsán. Az ellenőrzést azonban - ellentétben az eddigi gyakorlattal - csak előzetes értesítés után végezhetnék. A gazdáknak adómentes bormennyiségük szállításához nem kellene vámhatósági engedélyt kérniük, és megszűnne a szőlőszállítás bizonylatolási kötelezettsége is. Emellett az egyszerűsített adóraktáraknál éves elszámolást és adóbevallást írnának elő a jelenlegi negyedéves kimutatások helyett, a borászati adóraktárnál pedig a termékmérleg adatait nem havonta, hanem negyedévente kellene lezárni.

Az agrárminiszternek eljuttatott terveket teljes konszenzussal fogadta el az ágazati szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) - tudtuk meg. A szabályok sürgős megváltoztatásával elsősorban az illegális forgalmazást kívánnák visszaszorítani, illetve csökkentenék a adminisztrációs terheket. A jövedéki törvény módosítását több szocialista képviselő szerint sürgős, kivételes eljárással kellene tárgyalnia a parlamentnek. Karakas János (MSZP) lapunknak elmondta: a HNT szakmai javaslatai felvállalhatók a szocialisták számára.

Hazafi László