Sajtóértesülések szerint az új kormány az adójóváírás 10-ről 18 százalékra emelésével kívánja elérni a minimális fizetés adómentességét. Ám ez ahhoz vezethet, hogy a beígért diplomás-minimálbér körüli jövedelemnél 20 százalékkal több munkáért 5 százalékkal több pénzt vihetnek haza a dolgozók.

Állítólag mégsem lesz mindenki számára adómentes a minimálbér. Ehelyett az alkalmazottak által igénybe vehető adójóváírást emelnék meg 8 százalékponttal. Ehhez az eddig is érvényben lévő 10 százalékos (legfeljebb évi 36 ezer forintos) jóváíráshoz hozzászámítanák a 2 százaléknyi nyugdíjjárulék megszüntetését. Így a kedvezmény 20 százalék, az adótábla alsó kulcsával azonos lenne.

Miután a jóváírást ma teljesen csak 1,2 milliós összjövedelemig lehet igénybe venni (a degresszív kedvezmény 1,4 millió felett teljesen eltűnik), a többletmunka értékét a megszűnő jóváírás szinte teljes egészében elviheti. (A bér első 50 ezer forintja havi 100 ezres jövedelemig lesz adómentes.)

Míg az idén havi 117,39 ezer forintból adózás után 81 ezer maradhatott, jövőre (figyelembe véve az új adókulcsokat és a kisebb tb-járulékot) ehhez elegendő lesz a 100 ezer forintos fizetés is. Azok viszont, akik majd 20 százalékkal többet keresnek havonta, mindössze 5 százalékkal találnak többet a borítékban. Ha a fenti elképzelések valósulnak meg, például a tervezett közalkalmazotti diplomás-minimálbért kapók - a lineárisan apadó 18 százalékos jóváírás miatt - szinte teljes egészében elveszítik többletmunkájuk eredményét: bruttó ezer forintból alig 120 forint jutna nekik.

Zara László, az Adótanácsadók Országos Szövetségének elnöke szerint a probléma, kisebb mértékben, de ma is élő. A rendszer ilyen formában aligha tartható: vagy a jóváírás igénybevételi határát, vagy a kiszámítási módját meg kell változtatni. A döntés azonban politikai, és nem szakmai kérdés - tette hozzá.

Juhász Péter