Áprilisban - a szezonálisan kiigazított adatok szerint - 2,6 százalékkal volt magasabb az ipari termelés volumene, mint egy hónappal korábban. Így már a negyedik egymást követő hónapban produkál havi alapon növekedést a szektor, ami arra utalhat, hogy a lassan javuló világgazdasági konjunktúra hazánkban is érezteti hatását.

A tavaszi termelési adatokkal azonban óvatosan kell bánni, mert a húsvét időpontjától függően a munkanapok száma meglehetősen hektikusan változik. Ezt jól mutatja az is, hogy más mutatók kevésbé kedvező képet festenek az iparról: a munkanaphatástól tisztított index például 0,3 százalékos éves csökkenést mutatott ki. Ez a bizonytalanság megfigyelhető a piaci véleményekben is.

Összességében kedvezőnek ítéli meg az adatokta Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője. A számok alátámasztják azt a vélekedést, hogy a második negyedévtől trendforduló várható a másfél éve stagnáló szektor teljesítményében, amit elsősorban az exportkereslet növekedése indukál - véli a szakértő, aki szerint a márciusi kedvező adat után a mostani akár már azt is jelentheti, hogy a fordulat már megkezdődött. Ugyanakkor nem árt az óvatosság, hiszen egy-két időszak adata a hónapról hónapra rendkívül hektikusan változó ipar esetében még nem elég a trend megállapításához - figyelmeztet Nyeste.

A megjelentnél kedvezőbb számokat várt viszont Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője, aki szerint az áprilisi eredmény rosszabb a márciusinál. Hosszabb távon azonban határozott élénkülésre számít a szakértő, aki szerint az első négy hónap átlagosan 1,3 százalékos éves bővülésénél jóval nagyobb fokozatra kapcsol majd az ipar. (MI)

Munkatársunktól