A piaci várakozásokkal megegyező mértékben csökkent az árszínvonal-emelkedés üteme májusban, így 5,6 százalékra esett a tavasz közepi 6,1 százalékos infláció. A mérséklődés egyben azt is jelenti, hogy az árdinamika csökkenő trendjében egyelőre csupán egyszeri törést jelentett az áprilisi megugrás.

A csökkenés nem annyira a mostani kedvező adatoknak köszönhető, hanem annak, hogy tavaly ugyanilyenkor erőteljes élelmiszer- és benzinár-emelkedés következett be, vagyis jóval magasabb árszínvonalhoz kell viszonyítani, mint egy hónappal korábban. Az élelmiszereknél most igen kedvezően alakultak a sertésárak, és a zöldségféléknél is megfigyelhető volt a korrekció az év eleji sokkszerű drágulás után. Nem következett be ugyanakkor a várt áresés a gyümölcsök esetében, amely egész Európában feljebb tolta az inflációs trendet. Más országokban már tapasztalható a visszarendeződés, ezért várható, hogy a következő hónapokban Magyarországon is kisebb lesz az árnyomás - mondja Barcza György, az ING Bank elemzője, aki szerint további 0,2 százalékpontos mérséklődést jelentene az inflációban, ha a gyümölcsfélék ellenértékei visszatérnének a korábbi szint közelébe.

Kedvezően alakultak a ruházkodási cikkek árai. A szokásos tavaszi készletmegújítással járó emelkedés mértéke nagy meglepetést okozott az elemzők körében, a májusi adatokkal együtt azonban már nem sokkal nagyobb a háromhavi drágulás mértéke, mint tavaly ilyenkor. Ugyanakkor figyelmeztető lehet, hogy a forinterősödés ezen a piacon gyakorlatilag semmilyen árcsökkenést nem okozott, sőt valamelyest erősödött is az árdinamika - mutat rá Barcza. Ennek egyik lehetséges magyarázata a minimálbér-emelés költségnövelő hatása, illetve, hogy az általánosan nagy keresetkiáramlás keresletbővülés jelent. Utóbbi egyébként a szolgáltatások körében szokott áremelkedést okozni, ami a májusi adatokban már kissé meglátszik - hívja fel a figyelmet Békés Gábor, a Lehman Brothers elemzője.

Júniusra mindkét szakértő a dezinfláció folytatódását várja, amit elsősorban a benzinárak csökkenése segít. Amennyiben az élelmiszerek kritikus területein az infláció szempontjából kedvező árfolyamatok zajlanak a nyár elején, Barcza akár 5,2 százalékos árdinamikát is el tud képzelni, bár az "alap-előrejelzés" - csakúgy, mint Békés Gáboré - 5,4 százalék.

Ez egyébként beleesik a jegybank decemberi inflációs célsávjába, amelynek felső határa 5,5 százalék. A nyár következő hónapjaiban és az év végén azonban már emelkedésre számít Békés, aki szerint 6 százalék körüli szintre kúszik fel az árszínvonal-emelkedés üteme. Barcza decemberre is hasonló szintre várja az éves drágulás mértékét, vagyis nem bízik a célkitűzés teljesülésében. A piac ennél valamivel optimistább, de a legtöbb szakértő szerint az olajárak kedvező alakulása mindenképpen kell ahhoz, hogy a célsávba kerüljön az infláció.

Madár István