A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. új vezetése a pénzintézet kritikus rendszereinek adatait az átadás-átvétel pillanatában közjegyző előtt kívánja hitelesíteni - tudta meg a Világgazdaság. Az informatikai archiválás az egyik azon feladatok közül, amelyek elvégzésére a ProWare Kft. kapott megbízást pályázat útján. Tarjányi Péter ügyvezető igazgató elmondta: az MFB új vezetői a közbeszerzés feltételeinek alkalmazásával indítottak meghívásos tárgyalásos pályázatot. (A bank nem tartozik a közbeszerzés hatálya alá. Visszahelyezését az új kormány a parlamenthez már benyújtott módosító csomagban javasolja.) A pénzintézet három céget hívott meg, közöttük a korábban is partner ProWare-t. A társaság 1999-ben is dolgozott a pénzintézetnek, amikor informatikai rendszert épített ki. A kft. vezetője szerint ez és a helyismeret is előnyt jelenthetett.

A nyertes társaság a már említett informatikai archiválással együtt összesen négy területre tett ajánlatot. Egyrészt az auditra, ami azt jelenti, hogy meg kell állapítani, milyen a bank rendszereinek külső elérhetősége. Célja, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a rendszerhez, hiszen a távozóknak is lehet "kulcsuk". A ProWare másrészt jogi-pénzügyi feladatra tett ajánlatot, ami többek között annak pontosítására terjed ki, hogy az új vezetésnek milyen kötelezettségvállalásai vannak, melyek az elsődleges, a régi vezetéssel egyeztetendő feladatok, illetve milyen intézkedésekben kell sürgősen lépni.

A negyedik terület a humán erőforrással kapcsolatos munka (hr). Ennek keretében hr-szakemberek beszélgetnek az MFB vezető munkatársaival arról, mi volt eddigi tevékenységi, illetve felelősségi körük. Eközben szó sincs rendőri módszerekről -

reagált Tarjányi Péter az erről szóló hírre. Elmondta: munkájukról e hét végére összefoglaló készül. A ProWare MFB-vel kötött szerződése 2002. december 31-ig szól. Ennek értékéről Tarjányi Péter nem tudott beszámolni, mivel nem projektszerződést kötöttek, hanem óradíjas elszámolásban állapodtak meg. (MK)