Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László pártelnök egyaránt elmegy az MSZP csütörtöki budapesti kampányzáró rendezvényére, így a plakátok után élőben is egységet mutathat fel az országos és a fővárosi szocialista vezetés - értesült a Világgazdaság. Immáron véglegesen lekerült a napirendről Gy. Németh Erzsébet visszalépésének kérdése is, vasárnap lehet majd szocialista főpolgármester-jelöltre voksolni - nyilatkozták ezúttal kérdőjelek nélkül lapunknak országos MSZP-vezetők is. Információink szerint a végső döntés azt követően született meg, hogy a párt vezetői megkaptak egy már nem publikálható közvélemény-kutatást, melyből az derült ki, hogy jelöltjük talpon maradása sem veszélyezteti Demszky Gábor győzelmét.

Ezzel együtt sem oldódik a feszültség a két koalíciós párt budapesti "részlegei" között, ami annak is köszönhető, hogy míg az SZDSZ-es főpolgármester biztos befutónak tűnik, az őt "megzabolázni" hivatott közgyűlésben az MSZP abszolút többsége a legutolsó adatok szerint kétséges - márpedig a fővárosi szocialistáknak ez kimondott és legfontosabb célja. "Enyhén szólva barátságtalan" lépés, hogy Demszky Gábor egy reklámspotban azt hirdeti, a kormány az ő városfejlesztési koncepcióját fogadta el - jelentette ki lapunknak Lénárt László, Gy. Németh Erzsébet kampányfőnöke. Mint mondta, a program a fővárosi koalíció közös sikere, amelyet a kormány csak jóváhagyott. Ez ügyben egyébként a budapesti szocialisták megkeresték az SZDSZ vezetőit. Azt más szocialista politikusok elismerik, hogy az SZDSZ egyébként ügyesen "használja" a kormány támogatását, illetve Medgyessy Péter személyét saját kampányában.

Lénárt Lászlónak el kell döntenie, kinek drukkol, látnia kell, hogy nem Demszky Gábor és Gy. Németh Erzsébet, hanem Demszky és Schmitt Pál állnak versenyben egymással, illetve a kormánypártok az ellenzékkel - hangsúlyozta lapunknak Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője. Szerinte az természetes, hogy mindkét koalíciós párt hangsúlyozza a kormánnyal való jó kapcsolatát a kampányban. A kritizált szabad demokrata reklám pedig aligha lehet barátságtalan annak fényében, hogy a fővárosi MSZP-kampány egy részében Demszky Gábort tették felelőssé egyebek között a budapesti dugókért vagy a füstért.

Deutsch Tamás szerint csütörtökön a szocialisták kampányzáró nagygyűlésén bejelentik Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-jelölt visszaléptetését.

A Fidesz budapesti elnöke keddi sajtótájékoztatóján - értesüléseire hivatkozva - elmondta, hogy a Metro újság pénteki számának választási mellékle-tébe már nem szerveznek Gy. Németh Erzsébetet népszerűsítő hirdetéseket - ezt az érintett egyébiránt cáfolta.

Deutsch Tamás szerint a szocialista jelölt visszalépése körüli zűrzavar mellett az SZDSZ két hete nyíltan zsarolja az MSZP-t a koalícióból való kilépéssel, ha főpolgármester-jelöltjüket nem léptetik vissza Demszky Gábor javára. (Több SZDSZ-es politikus lapunknak azt mondta, a legutolsó adatok ismeretében semmi nem fenyegeti jelöltjük győzelmét, így kifejezetten kívánatosnak tartják Gy. Németh talpon maradását.)

A zavarodottság okát Deutsch Tamás az erőviszonyok átrendeződésében látja: közlése szerint szeptember óta csökken a szocialisták és az SZDSZ támogatottsága, a Fideszé pedig nő. (DG-TE)