Az utolsó simításokat végzik a japán bankreform tervezetén Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnök gazdasági főtanácsadóinak szerdai ülése előtt. Takenaka Heidzo, a bankfelügyelet vezetője kijelentette, hogy határozott és végrehajtható reformra törekednek. Legfontosabb eleme az az elgondolás, hogy fel kell számolni a 422 milliárd dollárnak megfelelő névértékű minősített hitelállományt. A radikálisabb ötleteket felhígították a bankok és politikai támogatóik heves ellenállása miatt - jelenti a Reuters.

A reform előterjesztését az ingatag gazdaság alatt kifeszített biztonsági háló kíséri. A munkanélküliség rekord közeli, 5,4 százalék volt szeptemberben, amikor az ipari termelés három hónap után először ismét csökkent (0,3 százalékkal), mert az export gyengülése lehűtötte a rövid élénkülést. Most a vita akörül folyik, hogy csak egy év múlva csökkentik-e azt az adókedvezményt, amely enyhíti a bankok számára a rossz hitelek által okozott tőkehiány terhét. A kormánypárt főtitkára cáfolta, hogy sikerült megegyezni ebben a kérdésben. A Standard & Poor's felhívta a figyelmet arra, hogy minden késlekedés növeli a reform árát: emelné a bankok feltőkésítésének költségét - amelyet az 533 ezer milliárd jenes gazdaság 30 százalékára becsülnek -, és rontja az ország gazdasági fellendülésének esélyét.

Sok elemző arra számít, hogy a jegybank is könnyít a helyzeten államkötvények vásárlásával. Félő, hogy a bankreform miatti bizonytalanság nélkül is borús jövő előtt áll a japán gazdaság, vége a gyors növekedésnek és az életfogytiglan tartó munkahelyeknek. (VG)