Változtatásokkal, de egyes elemeiben támogathatónak tartják az ellenzéki pártok a munka törvénykönyve (Mtk.) módosítására, annak uniós jogharmonizá-ciójára irányuló javaslatot - derült ki a tegnapi parlamenti vita során. A színlelt vállalkozások kiszűrésére irányuló pontok a fideszes Bernáth Ildikó szerint veszélyeztetik a vállalatok versenyképességét. Kifogásolta továbbá, hogy a készenléti díj a munkabér 25 százalékáról 20-ra csökken - adta hírül az MTI.

A szocialista Gúr Nándor erre reagált: bár a készenléti díj csökken, a módosítás bevezeti az ügyelet fogalmát, 40 százalékos ügyeleti díjjal. A szocialistákhoz hasonlóan a szabad demokrata Béki Gabriella is elfogadásra ajánlotta a javaslatot.

Egyetértett a Fidesz-frakció azzal, hogy az anyaságra is kiterjeszti a tervezet a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, s hasonlóan nyilatkozott az MDF részéről Püski András. Ám a képviselő szerint a javaslat nem eléggé kimunkált, és továbbra sem kapnak munkajogi védelmet a színlelt vállalkozás keretében foglalkoztatott munkavállalók. Elismerte, a részmunkaidőben foglalkoztatottak esetében kedvező változások várhatók.

A szociális partnerek egyetértésével terjesztette be a kormány a módosításra irányuló javaslatot - emlékeztetett Kiss Péter szakminiszter. Szerinte a javaslat nem sérti a vállalkozások szabadságát, viszont garanciákat kínál a dolgozók kiszolgáltatottsága elleni hatékonyabb fellépésre. (VG)