Elbírálták a kistérségi támogatási alap tavaly novemberben kiírt pályázatait. Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) területfejlesztésért felelős politikai államtitkára elmondta: a rendelkezésre álló 1,4 milliárd forintból 207 pályázat kap támogatást. Az állami forrás segítségével összességében 3,7 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg. A felhívásra 654 jelentkezés érkezett, amiből 43 nem felelt meg a feltételeknek; mintegy 400-at pénzhiány miatt kellett elutasítani.

A kistérségi támogatási alap tavalyi létrehozásával a területi különbségek csökkentését, a hátrányos helyzetben lévő kistérségek támogatását kívánja segíteni a kormány. Ebben a 42 leghátrányosabb helyzetű kistérség önkormányzatai, vállalkozói, területfejlesztési, gazdasági társaságai vehettek részt. A programkészítést is támogatta az alap. Kivételesen indokolt esetben az önhibájukon kívül forráshiányos önkormányzatoknak nem kellett az előírt önrészt biztosítani. Az idei költségvetésben 2 milliárd forintot különítettek el a kistérségi támogatási alap számára. Az idei tapasztalatok kiértékelése után hamarosan közzéteszik az ez évi pályázatokat.

Döntés született arról, hogy a 94 hátrányos helyzetű kistérség közül a 42 legrosszabb helyzetben lévő a beruházásokhoz 20 százalékkal többet kaphat az előírt állami támogatásnál, a további 52 kistérség esetében pedig 10 százalék lehet a plusztámogatás - közölte Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Új elemként jelent meg az idei büdzsében a terület- és településfelzárkóztatási célelőirányzat is: a 12 milliárd forint a zsáktelepülések elérhetőségének javítása, a hátrányos helyzetű területek tőkevonzó képességének erősítése és az infrastruktúra fejlesztése mellett elősegíti a térségi szereplők felkészítését az uniós tagságra. Szintén új a vállalkozói övezetek 1 milliárd forintos támogatása. Várhatóan ma kerül a kormány elé a hét hátrányos helyzetű megye támogatásával kapcsolatos jogszabálytervezet, ami további 14 milliárd forinttal növelheti a területfejlesztési támogatások keretét. (KÁ)