A magyar jövedéki termékkör megegyezik az unióssal, hiszen Magyarország is ugyanazokat a termékeket, vagyis az ásványolajokat, az alkoholtartalmú italokat és a dohánygyártmányokat adóztatja a jövedékiadó-rendszerben. A jövedéki mellett lehetőség van arra is, hogy úgynevezett nemzeti fogyasztási adót is alkalmazzunk, de nincsenek olyan tervek, hogy ezzel a lehetőséggel élve további produktumokat vonjunk a fogyasztási adó alá, sőt jelenleg az ilyen áruk közül a kávéra és az aranytermékekre várhatóan megszűnik ez az adó. A gépjárművek esetében megmarad az adóztatás, de a fogyasztási adó átalakul, és várhatóan az ún. regisztrációsat alkalmazzák majd. Az EU nem írja elő, hogy az egyes termékeken pontosan mennyi legyen a jövedéki adó, a jogharmonizáció csak odáig ment el, hogy meghatározta a minimális jövedékiadó-szinteket az egyes jövedéki termékekre. Magyarország az előírt minimum adószintet - a cigaretta és bizonyos fűtőolajok kivételével - minden produktum esetében eléri, ezért - az előbbiek kivételével - a csatlakozás nem érinti a jövedéki termékek adóit, illetve árait. Az is igaz, hogy a magyar adómérték a legtöbb esetben csak kevéssel haladja meg az EU-minimumot, ezért a jövedéki adó csökkenésével sem kell jó ideig számolni.

Magyarországnak sikerült elérnie, hogy ne kelljen a csatlakozás pillanatától érvényesíteni a cigarettákra az EU által meghatározott minimum jövedéki adót, amely a jelenlegi árakból kiindulva a jövedéki adók megduplázódásával járt volna, és közel 60 százalékos áremelkedést váltott volna ki.

A cigaretta esetében a jelenlegi magyar adószint még mindig nagymértékben elmarad az 57 százalékos, illetve az ezer szálra 60, illetve 64 euróban meghatározott EU-minimumtól. A január végi ár alapján (330 forint/doboz) az 57 százalékos követelménnyel szemben 43,5 százalék, illetve az ezerszálankénti 60 euróval szemben mindössze 29,30 euró.

A csatlakozási tárgyalások lezárásában Magyarország halasztást kapott a minimumszint teljesítésére, a megállapodás szerint 2008. december 31-ig kell elérnünk azt.

Ahhoz, hogy a vállalásunknak megfelelően 2009. január 1-jétől a magyar adószint is megfeleljen az EU-előírásoknak, a rendelkezésünkre álló ötéves átmeneti időszakban a cigarettáknál minden évben számítani kell adóemelésekre, s ennek hatásaként kb. 7-10 százalék körüli drágulások várhatók.

Minden fűtőolajra vonatkozóan érvényesíteni kell egy minimális jövedéki adót, tonnánként 13 eurót. Ez azt jelenti, hogy 2004-től legalább ilyen nagyságrendű adót kell előírni a ma még nullakulcsos fűtőolajokra, vagyis azokra, amelyek nem tartoznak a gázolaj adóját viselő, a gázolaj paramétereihez hasonló jellemzőkkel bíró, könnyű fűtőolajok közé. Az EU-minimumnak megfelelő, mintegy 3,20 forint/kg adó bevezetése a beszerzési ár 5 százalék körüli növekedésével jár. Elképzelhető, hogy bizonyos felhasználók (pl. erőművek) az adót majd visszaigényelhetik.

A csatlakozási tárgyalások során hosszabb ideig veszélyben forgott a hagyományokban gyökerező bérfőzési rendszer csatlakozásunk utáni fenntartásának lehetősége. A Magyarországon bérfőzésben előállított pálinka mennyisége ugyanis több mint negyedét teszi ki az egész szeszesital-gyártásnak, s ezt az igen magas részarányt az unió piaczavaró tényezőnek minősítette, s első menetben elutasította a magyar a kérést. Végül a csatlakozási tárgyalások utolsó fázisa már számunkra kedvezően alakult. A megállapodás szerint továbbra is fennmaradhat a bérfőzés lehetősége és arra a kisebb adó alkalmazása. A bérfőzésre vonatkozó szabályok azonban bizonyos mértékben változnak:

- A bérfőzött pálinka adója nem lehet kevesebb, mint a normál adó 50 százaléka. Ez azt jelenti, hogy a bérfőzési szeszadó hektoliterfokonként 770 forintos mértékét a normál adó (jelenleg 1670 forint/hektoliterfok) felére kell megemelnünk a csatlakozástól. Vagyis a mostani 770 helyett 835 forint/hektoliterfokra nő a bérfőzési szeszadó. Ez egy liter 50 fokos pálinka esetében 32,50 forintos adónövekedésként fog megjelenni.

- A kedvezményes bérfőzési szeszadóval gyümölcstermelő háztartásonként és évente legfeljebb 50 liter gyümölcsszeszmennyiségben lehet pálinkát főzetni. Az eddigi mennyiségi korlát, vagyis az 50 hektoliterfok/fő tehát csökkenni fog.