Még működik, de teljesítőképessége határán van a magyar egészségügy, az innovációs és pénzügyi adósságot az állami költségvetés mellett magánbefektetésekből kell pótolni - állítja az ágazat kormánymeghatalmazottja. Győrfi István arról tájékoztatta lapunkat, hogy sok a belföldi és a külföldi érdeklődő az ágazat iránt. Az Európai Beruházási Bank egészségügyi projekteket támogatna, beszállnának a kórházak rendbetételébe is. Ám a beruházni szándékozókból akkor válik tényleges befektető, ha hosszú távú érdekük fűződik a tőkeinvesztícióhoz, s ha az egészségpénztár olyan díjtételekkel fizeti meg a szolgáltatásokat, amelyek tisztességes profitot is garantálnak a számukra.

Az első projekt az a 15 milliárd forintos műszerprogram lesz, amellyel márciusban készül el a tárca, s várható, hogy októberre pályázatok kiírásával, közbeszerzéssel megkezdődik az elavult orvosi műszerpark cseréje. Egy-egy orvosi szakterület rendbetételét tervezik. Ezek között elsődleges az alapradiológiai és az altatógépek cseréjének folytatása. Emellett a legkorszerűbb diagnosztikai műszerrel, a pozitronemissziós tomográf telepítésével is javítanák a betegellátást. Ilyen egyelőre csak Debrecenben működik. Egyébként nem vennék meg a műszereket, hanem azok tulajdonosaitól a szolgáltatásokat vásárolja majd meg az OEP.

Megtudtuk azt is, hogy júniusig kormány-előterjesztés készül a magántőke bevonásának feltételeire. A beruházásokat a regionális fejlesztési terv alapján, a gazdasági minisztériummal közösen létrehozandó befektetési iroda koordinálja majd. A gyógyítóintézményi struktúrát a lakossági szükségletekhez igazítják, ez határozza meg a fejlesztéseket. A mintaprojektként működő központi régió a főváros és környéke lesz, ahol 3 millió lakost látnak el az egészségügyi intézményekben.