Bárminemű károsanyag-kibocsátás kötelező hatósági bejelentéséről és regisztrálásáról kötött egyezményt az északi félteke több mint harminc állama. A jogi kötelmet tartalmazó megállapodás alapján a vállalatoknak be kell számolniuk, hogy mely környezetet vagy egészséget károsító anyagból mekkora mennyiséget juttatnak a levegőbe, a vízbe, a talajba vagy más termelőegységhez.

Az egyezmény véglegesített szövegét májusban írják alá a résztvevők Kijevben. Az aláírók között európai, közép-ázsiai és észak-amerikai állam egyaránt található. A szöveg kimunkálásában az EU 10 tagállama (főleg Franciaország, Nagy-Britannia, Németország), továbbá Kanada járt az élen. Az Egyesült Államok kormánya a megbeszélések korai szakaszában kivonult a tárgyalásokról. Washington döntésének hátteréről nem számolt be a Financial Times, csupán arra utalt, hogy az USA a világ egyik legszigorúbb környezetvédelmi bejelentési rendszerét működteti. A tanácskozások számára egyébként hivatalos keretet az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (ECE) teremtett, a megállapodás Genfben született meg, a kijevi aláírási ceremónia pedig bármely állam számára nyitva áll.

Az egyezmény a hangsúlyt a nagy szennyezőanyag-kibocsátók - erőművek, olajfinomítók - tevékenységének ellenőrzésére helyezi. A szövegben egyelőre 86-féle, környezetet károsító anyag vagy vegyület van felsorolva, amelyeknek létrejöttét és mozgását követni kell, közöttük vannak az üvegházhatású gázok (széndioxid, metán), a savas esőt okozó vegyi komponensek, a nehézfémek, továbbá a rákkeltő anyagok (például a dioxin).