Az uniós tagállamok nagykövetei szerdán jóváhagyták a csatlakozási szerződés most már végleges szövegét, miután minden fennmaradt kérdésben sikerült megállapodni a tagjelölt országokkal - közölte szerdán az Európai Bizottság bővítési szóvivője, utalva egy sor kisebb jelentőségű ügyre, amely a csatlakozási szerződés szövegezése körül merült fel, illetve még a koppenhágai EU-csúcsról maradt vissza.

Magyarország esetében a gyógyszertermékek szabadalmáról kötött megállapodást illetően merültek fel vélemény-, illetve értelmezésbeli különbségek. A vita akörül bonyolódott, hogy az Európai Unióban 2000. január 1-je előtt forgalomba hozatali engedélyt kapott gyógyszertermékeknek is kell-e Magyarországon kiegészítő szabadalmi oltalmat adni. Az elért megegyezés révén nem hivatalos források szerint körülbelül 50 milliárd forintot spórol meg az ország.

Ami az egyéb kérdéseket illeti: a csatlakozási szerződéshez csatolt, jogilag azonban nem kötelező érvényű nyilatkozatban a jelenlegi tagállamok vállalták, hogy a bővítés után nagyobb hozzáférést biztosítanak munkaerőpiacukhoz a magyar állampolgárok számára, és igyekeznek a munkaerő szabad áramlására kiszabott átmeneti időszakot minél jobban lerövidíteni. A megállapodás ugyanakkor lehetővé teszi az egyes tagállamok számára, hogy saját hatáskörben azonnal megnyissák munkaerőpiacukat: a jelenlegi helyzet szerint Dániába, Hollandiába, Nagy-Britanniába, Írországba és Svédországba mehetünk rögtön dolgozni. Emellett egy közös magyar-szlovén deklaráció megerősíti, hogy a két ország 2007-ig felmentést kap az uniós áfakulcs átvétele alól a vendéglátóiparban.

A többi tagjelölt közül egyébként a lengyelek "kívánságlistája" volt a leghosszabb. Nekik is meggyűlt a bajuk a gyógyszerszabadalom ügyével, valamint a katolikus egyház nyomására egy egyoldalú nyilatkozatban leszögezték: az európai uniós alapszerződések semmilyen tekintetben nem gátolhatják meg őket abban, hogy nemzeti szinten szabályozhassanak "erkölcsi tartalmú kérdéseket", különösen ami az emberi élet védelmét illeti. Az abortusz szabályozására utaló kitételt a tizenötök tudomásul vették, de kijelentették, hogy a szerződéshez csatolt egyoldalú nyilatkozatok nem írják felül a közösségi jogot, vagyis nem kötelező érvényűek. A cseheknél a sörforgalmazási és pálinkatermelési problémákat orvosolta a megállapodás.

A szerződés szövegét még a tagjelölt országok főtárgyalóinak - magyar részről Juhász Endrének is - jóvá kell hagynia. Ezt követően a dokumentum az Európai Bizottság, majd február 20-án az Európai Parlament elé kerül. A végső tanácsi jóváhagyás április 14-én várható. A csatlakozási szerződést április 16-án írják alá Athénban. (SzB)